Erişilebilirlik

Bryza: 'Ankara-Erivan Yakınlaşması Ayrı, Karabağ Sorunu Ayrı'


Amerika Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcılarından Matt Bryza, Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle Dağlık Karabağ sorununun çözümüne iki ayrı süreç olarak baktıklarını bildirdi. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Bryza’ya Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının Azerbaycan’ı kaygılandırdığı hatırlatıldı, bununla birlikte bu yakınlaşmanın Dağlık Karabağ sorununun çözümüne etkisi olup olmayacağı soruldu. Bryza da şu yanıtı verdi:

“Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi ve Dağlık Karabağ barış arayışlarının birbirinden ayrı iki süreç olduğunu düşünüyoruz. Bu iki süreç birbirine paralel ve farklı hızda ilerliyor. Ancak bu iki süreçten birinde ilerleme sağlanması bölgedeki havayı iyileştirir ve diğer süreci kolaylaştırabilir. Dağlık Karabağ barış sürecinde hazırlanan çerçevede Azerbaycan’a toprakların iadesi, mültecilerin dönüşü, Dağlık Karabağ için bir çeşit statü belirlenmesi, Ermenistan ve Karabağ arasında köprü kurulması, silahsızlanma ve uluslararası barış gücü gibi konular üzerinde duruyoruz. Bütün bunlar tarafların müzakere ettiği barış anlaşmasının kilit maddeleri arasında yer alıyor. Her prensip üzerinde farklı aşamalarda anlaşma sağlanmış durumda. Şu anda bu süreci tamamlamamız gerekiyor. Ben işleyen sürece olumlu bakıyorum.”

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını da yürüten Mathew Bryza Türkiye ve Ermenistan arasında sınırın açılma olasılığını da değerlendirdi:

“Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirmesi ve bir süre sonra sınırı açmaları uzun zamandır Amerika’nın desteklediği bir politika. Bu sonucun herkes için iyi olacağını düşünüyoruz: Türkiye ve Ermenistan’ın tarihlerinde yaşanan acı olayları aşabileceklerini, bölgede istikrarın artacağını, bu sayede barış ve kalkınma sağlayacağını düşünüyoruz. Azerbaycan’ın neden bu süreçten rahatsız olduğunu da anlayabiliyoruz. Ancak, bizim değerlendirmemiz şöyle: Türkiye – Ermenistan ilişkileri geliştikçe, Ermenistan, Dağlık Karabağ sorunu konusunda daha yapıcı bir tutum sergileyebilir. Tarihten de gördüğümüz kadarıyla Ermenistan kendini köşeye sıkışmış hissettiğinde daha esnek davranmıyor. Ancak bunlar çok soyut tartışmalar. Türkiye - Ermenistan sınırının yakında açılacağına dair herhangi bir gelişme yok. Şu anda sadece ilişkilerin normalleştirilmesi için bir çerçeve ve atılacak adımlar konusunda bir takvim üzerinde duruldu. Bu adımlardan biri sınırın açılması ve bu daha sonra gelecek. Onun için şu anda önce hangi adımın atılacağını konuşmak çok yararlı değil. Amacımız Dağlık Karabağ sorununa biran önce çözüm bulmak. Bu olursa, kimsenin sınırın ne zaman açılacağı konusunda kaygı duymasına gerek kalmayacak.”

XS
SM
MD
LG