Erişilebilirlik

1 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Irak'ta Amerikan askerlerinin kentlerden çekilmesine rağmen çözüm bekleyen ciddi sorunlar olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Obama'yı ve Başbakan Maliki'yi bu sorunların çözümüne yeterine ilgi göstermemekle suçluyor:

"Irak'taki sorunları önemsiz göstermek hem Obama'nın hem de Maliki'nin işine geliyor. Obama, aylar önce ilan ettiği çekilme takviminin hayata geçmesini istiyor. Maliki ise yaklaşan seçimler öncesinde güçlü bir lider ve Irak milliyetçiliğinin temsilcisi rolüne soyunuyor. Oysa Amerika'nın başta Kerkük olmak üzere siyasi anlaşmazlık konularının çözülmesi için çaba harcaması gerekiyor. İran ve Suriye'nin Irak'ı karıştırma çabalarına karşı önlem alınması gerekiyor. Seçimlerde, mezhepçiliğin öne çıkmasının önlenmesi gerekiyor. Maliki'nin, El Kaide'ye karşı mücadele eden Sünnilere verdiği sözleri yerine getirmesi gerekiyor. Irak'ta yeni bayramlar ilan edilmesi için bu savsaklayıcı yaklaşımdan vazgeçilmesi gerekiyor."

USA Today gazetesi Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinin yapay bir takvime bağlanmasını eleştiriyor. Gazete, Irak birliklerinin güvenliği sağlayacak ölçüde hazır olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

"Amerika'nın Irak'tan bir an önce çekilmesini gerektiren önemli gerekçeleri var. Oradaki askerlere Afganistan'da ihtiyaç duyuluyor. Irak halkının Amerikan askerlerinden bıkması gibi Amerikalılar da Irak savaşından bıkmış durumda. Ancak tıpkı savaş planları gibi geri çekilme stratejileri de gerçeklikten kopuk biçimde hazırlanabiliyor. Amerikan birliklerinin çekilmesi, Irak güvenlik güçlerinin sorumluluğu devralma kapasitesine bağlı olarak düzenlenmelidir. Ne yazık ki, işler böyle yürümüyor. Irak'taki birliklerin takviyesi, savaşın gidişini değiştirmişti. Şimdi belirlenen bu yapay geri çekilme takvimi hayata geçtikçe, yapılabilecek tek şey, Iraklıların ellerine geçen bu fırsatı iyi değerlendireceğini ummaktır."

Los Angeles Times Irak'ta Amerikan askerlerinin şehirlerden çekilmesini, Irak'ın Iraklılara geri verilmesinin başlangıcı olarak görüyor. Gazete, Amerika'nın artık Irak defterini kapatması gerektiği görüşünde:

"Irak'ın geleceği, ancak Iraklıların başarabileceği bir siyasi uzlaşmaya bağlıdır. Amerika, çoğulcu ve demokratik bir yönetimi teşvik edebilir ama bunu dayatamaz. Irak ordusunun profesyonelleşmesine ve sivil kurumların oluşmasına yardımcı olmak Amerika'nın ahlaki sorumluluğudur. Ancak adil ve serbest seçimler yapıp yapmamak veya ülkenin petrol gelirlerini adil biçimde paylaşıp paylaşmamak Iraklıların bileceği bir iştir. Bundan sonra şiddet ve intikam duyguları da öne geçebilir, barış içinde bir arada yaşama ve istikrar çabaları da egemen olabilir. Irak'ta eski düzeni biz bozduk, ama yenisine Iraklılar karar verecektir."

Christian Science Monitor New Haven kentinde, siyah ve Latin Amerika kökenli itfaiyecilere ayrımcılık yapılması konusunda Anayasa Mahkemesinin kararına değiniyor. Gazeteye göre, kararın 4'e karşı 5 oyla alınması, ırkçılığın Amerika için hala önemli bir sorun olduğunu gösteriyor:

"Eğer azınlıklar, iki nesildir sürdürülen politikalara rağmen hala daha eğitimsiz ve daha yoksulsa, Amerika'nın ırk meselesini geride bıraktığı söylenebilir mi? Ya da çoğulculuğu teşvik etmek adına azınlıklara ayrıcalık yapılması doğru mudur? Bütün bu soruları anayasa mahkemesinin yargıçlarının cevaplaması beklenemez. Bu sorunların çözümü kamusal tartışmalara ve politikacılara bırakılmalıdır. Anayasa Mahkemesi'nin son yıllarda ırk meselesiyle ilgili kararlarını 4'e karşı 5 oyla alması, Amerika'nın ırkçılık konusunu yeniden tartışması gerektiğini gösteriyor."




XS
SM
MD
LG