Erişilebilirlik

'İran'la Diyalog Kapısını Sonsuza Kadar Açık Tutamayız'


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’un Tahran rejimiyle diyaloğa hazır olduğunu ancak görüşme kapısını sonsuza dek açık tutmayacağını söyledi. Clinton, Washington’da yaptığı konuşmada Amerika’nın İran seçimlerindeki dinamizmi “büyük hayranlıkla” izlediğini ancak hükümetin sonuca itiraz eden barışcı göstericileri şiddetle bastırmasından “dehşete” kapıldığını belirtti.

Clinton, İran hükümetini yabancıları tutuklama, gazetecileri sınırdışı etme ve Internet erişimini kesme yoluyla uyguladığı baskıları gizlemeye çalışmakla suçladı.

Clinton, Amerika’nın geçmişte İran’la diyaloğu reddetmesinin Tahran’ı nükleer silah edinme, terörü destekleme ve vatandaşlarına baskı uygulama çabalarından vazgeçirmediğini de vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı, İran’ın komşularını tehdit etme ve terörizmi desteklemeyi durdurması halinde bölgede “ yapıcı bir rol” oynayacağını söyledi.

Türkiye İşbirliği Listesinde

Clinton konuşmasında küresel güçler arasına katılan ülkelerle ilişkilerin güçlenmesi için çalışacaklarını da söyledi ve dünya sorunları hakkında işbirliği yapılacak ülkeler arasında Türkiye, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya ve Güney Afrika'yı saydı. "Ortak sorunların çözülmesi ve önceliklerimiz konusunda bu ülkeler çok önemli" diyen Clinton, sorunlar arasında nükleer silahların yayılması, terörle mücadele, ekonomik kalkınma, iklim değişikliğini saydı. Amerikan Dışişleri Bakanı, "bu ülkelerin de katkısıyla prensiplerimize ve ortak hedeflerimize bağlı kalacağız" dedi.


XS
SM
MD
LG