Erişilebilirlik

12 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolünü arttırmak için Irak’a daha fazla su vereceğini ileri sürüyor. Haberde, buna karşılık Irak’ın da PKK’ya yönelik önlemleri arttıracağı belirtiliyor:

“Laik bir ülke olmasına rağmen Türkiye, İslam âleminde önemli bir aktör olma çabalarını sürdürüyor. Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Irak’la ve diğer bölge ülkeleriyle ilişkilerinde yeni bir model arıyor. Türkiye’nin kendi Kürt nüfusuyla ilişkilerini geliştirme çabası, Irak’taki bölgesel Kürt yönetimiyle daha sıcak ilişkiler kurduğu bir döneme denk geldi. Eğer Irak’ın en önemli sorunu kuraklık ise, Türkiye’nin en önemli sorunu da ayrılıkçı PKK örgütüdür. Irak Dışişleri Bakanı Zebari, kendi topraklarından düzenlenen PKK saldırılarını önlemeye kararlı olduklarını söyledi. Zebari, bunun için Türkiye, Irak ve Amerika’nın katılımıyla Erbil’de istihbarat paylaşımının yapılacağı ortak bir operasyon merkezi kurulacağını açıkladı.”

New York Times bankaların devlet tarafından kurtarılan AIG hisselerinin halka arzından yaklaşık bir milyar dolar kazanacağını belirtiyor. Gazete, bankaların bu parayı hak etmediği görüşünde:

“AIG söz konusu olduğunda büyük bankaların zaten devlet desteğinden yeterince para aldığını görüyoruz. Şimdi daha da fazlasını alacaklar. Elbette devletin verdiği paraların bir kısmının geri ödenebilmesi için AIG’nin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Ancak tam da bu noktada bu bankaların devlete olan borçlarını ödeme fırsatı doğuyor. Devletin AIG’yi kurtarmak için harcadığı paradan paylarını alan bankalar, şimdi AIG’nin halka arzı sürecinde verecekleri hizmetler için bir ücret almamalıdır. Elbette bu öneri, bankaların yapısına ters düşecektir. Fakat bu yöntemle en azından halka olan saygılarını gösterebilirler. Ayrıca kurtarma operasyonları nedeniyle büyük bir darbe yiyen itibarlarını da yeniden kazanabilirler.”

Los Angeles Times terör zanlılarına işkence yapan görevlilerin yargılanarak cezalandırılması gerektiğini vurguluyor. Ancak gazete, bunun hiç kolay olmayacağı uyarısında da bulunuyor:

“Başkan Obama ve CIA başkanı Leon Panetta gibi, Adalet Bakanı Holder da hukuki sınırlar içinde hareket eden görevlilerin yargılanmasına sıcak bakmıyor. Eğer bir müfettiş, bazı görevlilerin bu hukuki sınırları aştığını ortaya çıkarsa bile, kanıt bulmanın zorluğu ve jüri üyelerinin olası sempatik yaklaşımı, bu kişilerin hüküm giymesini imkânsız kılabilir. Buna rağmen savcılık, mümkün olduğunca çok delil toplamaya çalışmalıdır. Ancak, yaşananlar bize ceza hukuku sistemimizin teröre karşı bu acımasız savaşta ne kadar yetersiz olduğunu bir kez daha gösteriyor.”


Washington Post beyin kanamasından ölen Eunice Kennedy Shiver’ın zihinsel engelliler için yaptıklarını saygıyla anıyor. Gazete, eski başkan John Kennedy’nin kız kardeşi olan Shriver’ın, Özel Olimpiyatların kurucusu olduğunu hatırlatıyor:

“Kennedy ailesinin bir ferdi olan Shriver’in kaderi öne çıkmaktı. Ancak o bu olanağı kendi şahsi çıkarları için değil başkaları için kullandı. Sessizliğe ve karanlığa terk edilmiş bir insan topluluğuna yeni olanaklar sağlamak için kullandı. Kennedy Vakfı, onun yönlendiriciliği ile imkânsız görünen bir hayali gerçeğe çevirdi. Bir zamanlar bin atletin katıldığı Özel Olimpiyatlar’da şimdi 180 ülkeden üç milyon atlet yarışıyor. Eunice Kennedy Shriver, engelli kadın, erkek ve çocuklara küresel düzeyde bir rekabet olanağı sunarak, onlara hayatın diğer alanlarında da kapılar açtı.”

XS
SM
MD
LG