Erişilebilirlik

USAK Anketi: ABD Türkler İçin Hala 'Bir Numaralı Tehdit'


Kısa adı USAK olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu “Dış Politika Algılama Anketi” sonuçlarını yayımladı. Ankete göre Türk halkı hala Amerika’yı ‘bir numaralı tehdit” olarak algılarken, en büyük dost olarak Azerbaycan’ı görüyor.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da1110 kişi üzerinde gerçekleşen ve dördüncüsü yapılan anket Türk halkının dış politikadaki eğilimlerini ele aldı. Ankete göre Türk halkının yüzde 49’u Türk dış politikasını başarılı buluyor. Yani diğer bir ifade ile halk Türk dış politikasının başarısı konusunda neredeyse yarı yarıya bölünmüş durumda.

Anketin diğer önemli başlıklarından biri ise Türk halkının tehdit algılamaları üzerine idi. Türk halkına göre dünya barışını en çok ABD, İsrail ve Rusya tehdit ederken kendine en büyük tehdit olarak ABD, İsrail, Fransa ve Ermenistan geliyor.

Ankete göre Türk halkının yarısından fazlası; yüzde 56,36’ısı Türkiye’nin geleceğini Avrupa Birliği’nde görüyor. Türkiye’nin AB’ye girememesinin altındaki en önemli nedeni ise “Dini ve kültürel farklar ve Türkiye’ye karşı tarihi önyargılar” olarak algılıyor.

USAK’ın anketine göre halkın yüzde 23,64’ü Türkiye’nin en büyük dostu olarak Azerbaycan’ı görüyor. Bu ülkeyi Bosna-Hersek, Türkmenistan izliyor. Anketin belki de en düşündürücü noktalarından biri ise Türk halkının Türk dış politikada çevre sorunlarını öncelikli görenlerin oranı sadece yüzde 0,64.

Raporun ayrıntılarını Ankara muhabirimiz Elif Özmenek, USAK Avrasya uzmanı Hasan Selim Özertem ile konuştu. Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG