Erişilebilirlik

Afganistan'da Oy Sayımı Sürüyor


Afganistan’da oy sayımı devam ederken iki başkan adayı seçimi kazandığını ileri sürdü.

Devlet Başkanı Hamit Karzay ve en güçlü rakibi Abdullah Abdullah’ın sözcüleri kendi adaylarının önde gittiğini savundu.

Hamit Karzay’ın sözcüsü, Devlet Başkanının oyların en az yüzde 50’sini aldığını dolayısıyla ikinci tur seçime gerek kalmadığını savundu.

Abdullah Abdullah’ın danışmanları ise eski Dışişleri Bakanı’nın önde gittiğini ileri sürüyor.

Taleban’ın tehditlerine rağmen dünkü devlet başkanlığı ve yerel seçimlerde oy kullanma merkezlerinin yüzde 95’i açık tutuldu.

Bununla birlikte özellikle Taleban’ın faal olduğu güney bölgelerinde seçime katılım oranının az olduğu belirlendi.

Başkent Kabil, Kandahar ve diğer kentlerde çıkan şiddet olaylarında ise en az 26 kişi öldü. Ölenlerin yarıdan fazlası polis ve asker.

Afgan yetkililer seçimin başarılı geçtiği görüşünde. İlk sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Batılı yetkililer ise seçimlerden dolayı Afganistan’ı övdü. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, güvenlik açısından seçimin başarılı geçtiğini bildirdi ve bunun “Afgan halkının demokratik bir ülke inşa etme konusunda kararlılığını gösterdiğini” söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, çok sayıda Afgan seçmenin, militanların tehdidine boyun eğmediğini ve yeni hükümetlerini belirleme konusunda iradelerini ortaya koyduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, seçimde yer yer çıkan şiddet olaylarını kınarken, örgüt genel sekreteri Ban Ki Moon, istikrar ve kalkınma arzulayan Afgan halkını seçimlerden dolayı övdü.

Dünkü seçimler, Afganistan’daki savaş stratejisini değiştiren Obama yönetimi için de bir sınav olarak görülüyordu. Başkan Obama Taleban direnişini kırıp, Afganistan’da istikrar sağlamak amacıyla bu ülkede asker sayısını artırmaya karar vermişti.

XS
SM
MD
LG