Erişilebilirlik

'Kürt Açılımı'nda ABD'nin Rolü Var mı?


Kuzey Irak’ta yayınlanan The Kurdish Globe gazetesi, “Amerika’nın Kürt Açılımı’na İlgisi Daha da Artacak” başlıklı bir makale yayınladı. Amerika’nın Kürt açılımındaki rolü ve bu sürece ilgisini, Ankara muhabirimiz Elif Özmenek Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Bölümü Başkanı Burak Küntay ile konuştu.

Türkiye geride bıraktığımız haftayı hükümetin ‘demokratik açılım’ çalışmalarına ilişkin MHP ile AK Parti arasında giderek sertleşen bir tartışmayla kapatmıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli, sözkonusu açılımların Amerika’nın projesi olduğunu iddia etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise “Bunu ispat ederlerse her şeye varız. İspat edemezlerse, alçaktırlar, namussuzdurlar. Bu kadar ağır konuşuyorum,”demişti.

Hafta sonunda Kurdish Globe gazetesi, Kürt açılımının Beyaz Saray’ın desteğiyle başladığını iddia etti. “ABD’nin Kürt açılımındaki rolü ve bu sürece ilgisi nedir?” Bu soruları Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Bölümü Başkanı Burak Küntay radyomuza değerlendirdi.

Bu konunun spekülasyondan uzak bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kuntay’a göre, Kürt açılımına Amerika’nın yaklaşımını anlamak için Barack Obama’nın başkanlığa seçildikten sonra, öncelliğin Afganisan ve Pakistan olduğunu açıklamasının satır arasına bakmak gerekiyor.

Burak Küntay'yla söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG