Erişilebilirlik

'Ergenekon Soruşturmasında Büyük Fırsat Kaçırılıyor'


"Ergenekon soruşturması siyasallaştırıldı ve bu Türkiye için kaçırılmış bir fırsat." Bu görüş, 20 yıldır İstanbul’da yaşayan gazeteci yazar Gareth Jenkins’e ait. ‘Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması: Gerçekle Fantezi Arasında’ başlıklı raporun yazarı Jenkins şöyle diyor: “Gerçek olan şu: Gerçekten bir derin devlet vardı. Gerçekten bazı çeteler de vardı. Ancak fantezi olan, Ergenekon diye kocaman bir örgüt… Böyle bir örgüt yok.”

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Gareth Jenkins, Ergenekon diye bir örgüt olduğuna dair delil bulunmadığını, soruşturmanın da bu varsayım üzerine kurulu olduğunu savunuyor.

Raporunu, ilk iki Ergenekon iddianamesine dayandıran Jenkins, şöyle yazıyor: “Savcılara göre, Türk toplumunun her noktasına girmiş dev bir örgüt olan Ergenekon, hükümeti istikrarsızlaştırarak İslami, muhafazakâr Adalet ve Kalkınma Partisi’ni devirmeye kararlı. Savcılar, terör saldırılarında bulunan Ergenekon örgütünün haraç toplama ve uyuşturucu kaçakçılığına başvurduğunu, Türk mafyasını kontrol ettiği gibi PKK’dan DHKP-C’ye; şiddete başvuran İslamcı örgütlere kadar, son 20 yılda saldırı düzenlemiş hemen her örgütü kontrol ettiğini savunuyor.”

Jenkins soruşturmanın siyasalaştırıldığına inanıyor: “Soruşturmaya bakarsak, bu insanların tek ortak noktası AK Parti’yi sevmemeleri. Ne yazık ki Ergenekon soruşturması fazlasıyla siyasallaştırıldı.”

Jenkins soruşturmanın siyasallaştırılması, beceriksizlikle yürütülmesi nedeniyle büyük bir fırsat kaçırıldığı görüşünde: “Türkiye’de derin devlet vardı. Özellikle Güneydoğu’da birkaç çete vardı. Bazıları güvenlik güçlerinden oluşan çeteler, bazıları adi suç çeteleri… Güneydoğu’da özellikle 1990 - 1997 yılları arasında olaylar yaşandı. Burada yüzlerce, belki binlerce insan öldürüldü. Ve bununla ilgili çok delil var. Kimse bunun peşinden gitmedi. Türk tarihinin bir kara sayfası bu. O olayları aydınlatmak için Ergenekon soruşturması çok büyük bir fırsat olabilirdi. Ama kimse bunun peşinden gitmedi.”

Jenkins, gözaltına alınan veya tutuklanan insanların bazılarının suça karıştığını, ancak birçoğunun sadece muhalif görüşlü olduğunu yazıyor ve soruşturmanın saptırıldığını savunuyor.

Haberi dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Raporun tam metnine ulaşmak için tıklayın.

XS
SM
MD
LG