Erişilebilirlik

ABD'nin Ortadoğu Temsilcisinin Önünde Zorlu Engeller Var


Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini engelleyen pürüzleri kaldırmak için çabaladığını açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le görüşen Mitchell, yarın da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüşecek.

Gündemde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi bulunuyor.

Özel Temsilci George Mitchell, gelecek hafta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başkan Obama bir araya getirmeyi umuyor. Görüşmenin New York’ta, Birleşmiş Milletler yıllık Genel Kurul toplantısı devam ederken yapılması amaçlanıyor.

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesinden kaynaklanan derin görüş ayrılıkları, Amerikalı temsilciyi zorlayan en büyük konu oldu. Filistinliler, görüşmenin yapılabilmesi için, önce yerleşimler konusunda ilerleme sağlanmasını şart koşuyor. Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat, İsrail’in inşaatları durdurması konusunda ödün vermeyeceklerini açıkladı. Yerleşimlerle ilgili soruna ara çözümü reddeden Erekat, İsrail’in tüm inşaat faaliyetlerini durdurmasını istedi. İsrail, nüfus artışına paralel olarak yerleşimlere yeni inşaatlar yapıldığını savunuyor.
Washington inşaatların durdurulmasını istiyor.

Başbakan Netanyahu, bakanlar kurulu toplantısında Mitchell’la görüşmelerinde derin anlaşmazlık unsurları bulunduğunu söyledi. Bazı alanlarda ilerleme sağlandığına, bazı alanlarda sağlanamadığına işaret eden Netanyahu, barış sürecini yeniden canlandırmak için bu anlaşmazlıkların bir an önce giderilmesini umduğunu söyledi. İsrail’in görüşmelere engel çıkartmadığını savunan başbakan, kendisine kalsa, Filistinlilerle barış görüşmelerinin hemen yarın başlayabileceğini belirtiyor.

Amerika İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde yapılacak 455 yeni inşaatı onaylama kararını sert dille eleştirmişti.

Netanyahu, dün ayrıca Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le bir araya geldi. İki lider yerleşimlerin genişletilmesi konusunu ele aldı.

Bu arada Gazze’deki Hamas militanlarının 2006’da kaçırdığı İsrailli onbaşı Gilat Şalit’in serbest bırakılması için Mısır’ın arabuluculuk yapması düşünülüyor. Mısır, rakip Filistinli gruplar, Hamas ve El Fetih arasında da arabuluculuk yapıyor.

Amerikalı temsilci George Mitchell, dün İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le görüştü. Cumartesi günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Peres dün taburcu edildi.

Mitchell, yarın Başbakan Netanyahu'yla bir kez daha görüştükten sonra Batı Şeria’ya geçerek Mahmud Abbas’la bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG