Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, nükleer programından dolayı İran’a yaptırımların artırılmasını öngören bir tasarıyı onayladı. Özellikle işlenmiş petrol ürünlerinin satışına yoğunlaşan tasarı, İran’a benzin satan şirketleri cezalandırmayı amaçlıyor.
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden İran, rafinerileri yetersiz olduğu için benzin ihtiyacının çoğunu ithal ediyor. Kongre üyeleri, bu karın boşluğunu nükleer programında ısrar eden İran’ı dizginleyecek bir unsur olarak görüyor.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman tarafından hazırlanan yasa, Senato’da tartışılana benziyor. Tasarı, İran’a rafine edilmiş petrol ürünleri satan, nakleden ya da bu konuda aracılık eden yabancı şirketlerin Amerika’da çalışmasını yasaklıyor.
Berman, yasanın İran’ı uranyum zenginleştirme kararından caydıracak baskı araçlarından biri olacağını söylüyor. Amerika, İran’ın silah üretmek amacıyla uranyum zenginleştirdiğini savunuyor:
Kongre üyesi Berman, “Bu yasanın sihirli bir çözüm olmadığını biliyorum, ama en azından İranlıları uluslararası toplumun iradesini hafife almaya devam ederken iki kez düşünmeye ikna edecektir,” diye konuşuyor.
Nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunan İran, varlığını geçenlerde açıkladığı reaktörün Birleşmiş Milletler uzmanlarınca incelenmesine izin verdi.
Yeni yasayı Berman dahil, en az 330 Kongre üyesi destekliyor. Yasa yaptırım alanını petrol boru hatlarına ve tankerlere de genişletiyor. Kongre üyeleri son dönemde Amerika’yla yakınlaşma işaretleri vermesine rağmen İran’a baskıyı artırmak gerektiği görüşünde.
Gerek Cumhuriyetçi, gerekse Demokrat Partili üyeler, İran’ın zaman kazanıp uranyum zenginleştirmeyi sürdürebilmek için Amerika’yla diyalog sürecine girdiği kaygısı taşıyor.
Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyelerinden Ileana Ros Lehtinen, azami baskının uygulanmaması durumunda, İran’ın nükleer silah edinme, Körfez bölgesini kontrol etme ve radikal militan ağını genişletme çabalarını sürdüreceğini söylüyor.
Senato Bankacılık Komisyonu da Temsilciler Meclisi komisyonundan geçen tasarının bir benzerini oylayacak.
Senato bu ay başında onayladığı bir yasayla İran’a benzin ve diğer petrol ürünleri satan şirketlerin, Amerikan ulusal rezervlerine petrol tedarik etmesini de yasaklaşmıştı.
Kongre üyeleri bu yasaların, İran’la petrol ürünleri alışverişi yapan yabancı şirketleri, Amerika gibi büyük bir ekonomi ya da göreceli olarak İran’ın küçük ekonomisi arasında seçim yapmaya zorlayacağını düşünüyor. Tasarı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanmadan önce iki komisyonda daha görüşülecek.