Erişilebilirlik

Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20'nci Yılında Anılar Hala Taze


9 Kasım 1989 gecesi tüm dünya heyecanla Berlin Duvarı’nın, Doğu Almanya’nın komünist rejimiyle birlikte yıkılışını ve ardından soğuk savaşın bitişini izliyordu. O günden beri çok şey değişti ama yaşananlar unutulmadı.

Sürekli hareket halindeki bir metropol. Yaklaşık 3 buçuk milyon kişinin “evim” dediği bir kent. Almanya’nın merkezi ve Avrupa’nın kalbi, Berlin.

Berlin, 20 yıl önce 9 Kasım gecesi barışçı amaçla toplanan bir grupla değişim sürecine girdi. Doğu ve Batı Berlinliler, yaklaşık 30 yıldır kendilerini ayıran duvarın etrafında, bu kez biraraya gelmişti.

Başdöndürücü bir geceydi.

Batı Berlinli Jochen Staat da, o gece Kreuzberg semtinde duvarın önündeki kalabalığın içindeydi:

“Bisikletle duvarın olduğu yere gittim. Herkes kutlama yapıyor, içki içip eğleniyordu. Çok coşkulu bir dönemin başlangıcıydı o gece.”

Herkes sevinçten çılgına dönmüştü. Yıllar boyu kenti ve ülkeyi bölen bu gri, karanlık ve sağlam duvarın yıkılmasını kutluyordu. Soğuk Savaş’ın sembolü olan duvar sonunda yıkılıyordu.

Yıllar boyunca Berlin Duvarı, Doğu ve Batı Almanya arasında gerilim nedeni oldu. Duvar, Doğu Alman hükümetinin kararıyla 1961 yılı Ağustos ayında inşa edilmişti.
.
Ancak değişim başlamıştı. Reform hareketleri ve barışçı gösteriler Sovyet Bloğu’nda olduğu gibi Moskova’da da değişikliğe neden oldu ve reform yanlısı Mihail Gorbaçov iktidara geldi.

1989’da barışçı protestolar yayıldı.

Değişim başlamıştı bile. Herkes batıya doğru, Macaristan ve Çekoslavakya’ya doğru ilerliyordu.

Elfi Bachman, bunun sadece batıya göç etmek istemekten daha derin bir anlamı olduğunu söylüyor:

“Bu, özgürlükle, duvarın diğer tarafında birilerini ziyaret etmek istemekle ilgiliydi. Yani yasaklayan şeyleri yapabilmekle ilgili birşeydi.”


Hiç kimse olayların bu kadar hızlı gelişmesini beklemiyordu. Birdenbire duvar yıkılmış ve Almanya birleşmişti.

Berlin değişiyordu. Yine de birçok kişi hala eski yaraları görmeye geliyor.

Geçen 20 yıl içinde Berlin modern bir Avrupa başkenti haline geldi. Berlin Duvarı ve onunla ilgili eski yaralar kapansa da geçmiş hiçbir zaman unutulmadı.


XS
SM
MD
LG