Erişilebilirlik

Başkan Obama Asya Ziyaretine Başladı


Başkan Barack Obama, Asya ziyaretinin ilk durağı olan Japonya’ya gitti.

Başkan, Tokyo’daki temaslarını tamamladıktan sonra, Asya Pasifik Ekonomik Forumu toplantısına için Singapur’a geçecek.

Daha sonra Şanghay, Pekin ve Seul’a uğrayacak olan Obama’nın gündeminde ekonomi var.

Obama, Washington’dan ayrılmadan önce, küresel ekonominin Amerikan tüketimi yerine Amerikan üretimine dayanması gerektiğini söyledi.

Obama, Asya ziyareti sırasında, bu konuda yeni bir strateji geliştirilmesi üzerinde duracağını belirtti.

Obama Halka da Seslenecek

Başkan Obama’nın Doğu Asya'ya ziyareti sırasında sadece Asyalı liderlere değil, Asya ülkeleri halklarına da seslenmeyi planlıyor. Göreve başladıktan sonra yaptığı gezilerde Avrupa ve Afrika'da rock yıldızı gibi karşılanan Başkan Obama'yı Asya'da zorlu soru ve sorunlar bekliyor.

Nicholas Szevheney, Washington'daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Asya bölümü uzmanlarından. Szevheney, "Asyalılar Obama'nın Asya'yle iglili genel politikasını öğrenmek istediğini" söylüyor. Szevehney şöyle konuştu: "Asyalılar’da Başkan Obama'ya karşı büyük bir ilgi, sıcaklık hissi ve aynı zamanda soru sorma isteği var. Obama'nın hangi yönde bir politika izleyeceği Asya'da çok merak edilen bir konu."

Öncelikli konuların başında ticaret geliyor. Başkan Obama ekonomik büyümenin en önemli unsurlarından birinin ihracat olduğunu söylüyor. Ancak bu konuda ayrıntıya girmiyor. Ticaret, Amerika ile Japonya arasındaki ilişkilerin en önemli parçası. Obama'nın Asya'daki ilk durağı Japonya’yla Amerika arasındaki askeri ilişkiler de önemli. Yeni Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama seçim kampanyasını Obama gibi değişim üzerine kurmuştu. İki liderin siyasi tarzlarında benzerlikler olsa da askeri üsler ve başka konularda görüş farklılıkları var.

Ken Lieberthal Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde Asya uzmanı. Eski Başkan Clinton'ın baş Asya danışmanı olan Lieberthal, Singapur'da yapılacak olan ve kısaca APEC olarak bilinen Asya-Pasifik Forumu'nun önemli bir gündem maddesi olacağını söylüyor. APEC bir karar mekanizması değil. Ancak Pasifik ülkeleri liderleri için birbirleriyle görüşme fırsatı sunuyor.

Lieberthal şöyle konuşuyor: "Obama bu forumdan en iyi şekilde yararlanacak bir lider mi, söylemek zor. Ancak şurası bir gerçek ki Başkan başkalarıyla iletişim kurmada çok başarılı. Ayrıca toplantılar sırasında alacağı bölgesel bilgiler de çok yararlı olacak."

Çin'deyse Obama daha fazla kamuya açık bir program izleyecek. Pekin ve Şangay'a gidecek olan Obama, ekonomik ve stratejik konuları ele alacak. Bunlar arasında ekonomik durgunluk, iklim değişikliği ve silahsızlanma da var.

Woodrow Wilson Merkezi'nden Çin uzmanı Douglas Spelman bu ziyaretin başka bir nedeni daha olduğunu söylüyor: "Obama'nın Çin'e gitmesinin en önemli nedenlerinden biri de orayı kendi gözleriyle görmek istemesi." Spelman Obama'ya gerçekçi ve dürüst olmasını tavsiye ediyor: "Başkan işbirliği yapma konusunda samimi, görüş ayrılıkları konusunda ise dürüst olmalı."

Asya'ya gitmek Obama için bir nevi eve dönüş gibi de olacak. Başkan çocukluğunun bir kısmını Endonezya'da geçirdi ve bölgeyle kişisel bağları var. Nicholas Szechenyi başkanın bu gezi sırasında kendi yaşam öyküsüne de değineceğini tahmin ediyor.

Szevehney şöyle konuştu: "Asya halkı bundan hoşlanacak. Başkan’ın kişisel hikayesini bölgeye olan bağlılığını vurgulamak için de kullanması mümkün." Bu kez Endonezya'ya gitmeyecek olan Başkan Obama’nın Jakarta ziyaretini gelecek yıl gerçekleştirmesi planlanıyor.

XS
SM
MD
LG