Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Batıdan Kopması Sözkonusu Değil'


Amerikan basınının Türk dış politikasını daha geniş yorumladığı bir dönemde, Washington’da da bu konu sıkça ele alınıyor. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlter Turan da Amerika’da konferanslara katılıyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Profesör Turan Türk dış politikasında öne çıkan konuları değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ve İran’la ilgili açıklamaları, Wall Street Journal, New York Times, Los Angeles Times, Christian Science Monitor gibi gazetelerin “Türkiye batıdan uzaklaşıyor mu” sorusunu değerlendirmesine neden olmuştu. Washington’da uzmanlar “eksen kayması” olarak nitelenen tartışmaları abartmamak, ancak Amerikan basınının bu konuyu yoğun olarak değerlendirmesini de küçümsememek gerektiğini düşünüyor.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlter Turan Amerika’da Türk dış politikasının da değerlendirildiği bazı konferanslara katıldı. Turan, bu sorunun kendisine de yöneltildiğini, ancak böyle bir soru sorulmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Turan, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini geliştirdiğini ve bu eğilimin sadece bu iktidara bağlı olmadığını söylüyor. Ankara’nın ilişkilerini dengelemeye çalıştığını söyleyen Turan, “Türkiye’nin batıdan kopmasının söz konusu olmadığını” vurguluyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Profesör Turan, Türkiye - İsrail ilişkilerinin eskisi kadar sıcak olmadığını da doğruluyor. Turan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı üslubun ilişkilerde sarsıntılara neden olduğunu, ancak İsrail’in Gazze operasyonuna gösterilen tepkinin Türkiye’ye özel olmadığını belirtiyor. Prof. Turan, Türkiye - İsrail ilişkilerinin inişli çıkışlı bir seyirde devam edeceğini ve eski sıcaklıkta olmayacağını söylüyor.

Amerikan basını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran’ın nükleer programı konusundaki tutumunu da sorgulamıştı. Prof. Dr. İlter Turan İran konusunda şu anda diplomatik sürecin devam ettiğini; Türkiye’yle İran’ın diyalog içinde olmasının da kötü bir şey olarak yorumlanamayacağını söyledi.

Bu konuların yanı sıra Afganistan ve Irak gibi diğer bölgesel sorunların da Başbakan Erdoğan’ın önümüzdeki ay Washington’a yapacağı ziyarette ele alınacağı kesin.

Haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG