Erişilebilirlik

Obama: 'Türkiye İran Konusunda Önemli Rol Oynayabilir'


Başkan Barack Obama, Türkiye’nin, nükleer sorunu çözme yolunda İran’ı ikna edebilecek önemli bir aktör olabileceğine inandığını söyledi.

Obama bu açıklamayı Beyaz Saray’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la iki saate yakın görüşmesinin ardından yaptı.

Erdoğan da İran’ın nükleer sorununun diplomatik yola çözümü konusunda Türkiye’nin elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti.

İki lider nerede olursa olsun terörle mücadele edecekleri konusunda ortak kararlılık sergiledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Beyaz Saray'da Başkan Obama'yla görüştü. Beyaz Saray'da başlayan ve öğle yemeği sırasında devam eden görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanları Ali Babacan, Egemen Bağış ve Kürşat Tüzmen'le Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner de katılıyor.

Beyaz Saray’dan daha önce yapılan açıklamada iki liderin Afganistan, Pakistan, Irak, nükleer silahların yayılmasını önleme, Ortadoğu barış süreci ve insan hakları konularını ele alacakları belirtildi. Aynı açıklamada, Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi ve Kıbrıs sorunu gibi konuların da gündemde yer aldığı kaydedildi.

Erdoğan İstanbul'dan hareketinden önce havaalanında yaptığı açıklamalarda ABD ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine ve işbirliği alanlarının çeşitlendirilmesine yardımcı olacağını söyledi. Başbakan, Afganistan'da NATO üyesi ülkelerden beklenen ek asker sevkiyatı konusundaki bir soruya karşılık, Türkiye'nin bu ülkedeki asker sayısını kısa bir süre önce 1750'ye çıkardığını söyledi ve şu anda bunun dışında asker katkısının düşünülmediğini bildirdi. Erdoğan, Türkiye'nin Afganistan'da asker ve polis eğitimi konusunda katkılarını arttırabileceğini söyledi.

Amerika'dan sonra 8-10 Aralık tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un daveti üzerine Meksika'yı da ziyaret edeceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, 10 yıllık bir aradan sonra Meksika'yı ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olacağını belirtti. Erdoğan, Calderon ve diğer yetkililerle görüşmelerinin yanısıra Meksiko City'de üniversite ve Ticaret Odası'nda konuşmalar yapacağını ve beraberindeki heyetle birlikte 10 Aralık'ta Türkiye'ye döneceğini söyledi.

Erdoğan, Beyaz Saray’daki temaslarının ardından bazı Kongre üyeleriyle görüşecek ve Washington'da bazı düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapacak.

XS
SM
MD
LG