Erişilebilirlik

DTP PKK'yla Arasına Mesafe Koymadı


Avrupa Birliği Komisyonu PKK terör örgütüyle arasına mesafe koymadığı ve terör saldırılarını kınamadığı için Demokratik Toplum Partisi'ni eleştirdi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, demokratik açılımı tehlikeye atan gelişemlerden kaygı duyduklarını da bildirdi. Sözcü, Tokat'ta düzenlenen son saldırıya dikkati çekerek Avrupa Birliği'nin terörü kınadığını hatırlattı.

Sözcü Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararı konusunda şöyle konuştu: "Avrupa Birliği Komisyonu, DTP'nin terör eylemlerini kınamayı ve PKK ile arasına mesafe koymayı reddetmesinden üzüntü duymuştur. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'nin kararı önemli bir seçmen kitlesini demokratik siyasi temsilden mahrum bırakabilir. AB Komisyonu, Türkiye'de siyasi partilerle ilgili yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarına yükseltilmesi ihtiyacını hatırlatır."

ABD: 'Türkiye'nin İç Meselesi'

Cuma günü konuyla ilgili olarak bir açıklama yayınlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı da temkinli bir yaklaşım sergiledi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kararın Türkiye'nin 'iç meselesi' olduğunun altı çizildi ve ayrıntıları hakkında yorum yapılmayacağı açıklandı.

Bununla birlikte açıklamada, "Türkiye'nin demokratik sisteminin tüm vatandaşları için siyasi özgürlükleri genişletmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu özgürlüklerin kısıtlanması yönündeki önlemlerin ihtiyatla alınması gerekir," denildi.

XS
SM
MD
LG