Erişilebilirlik

'DTP'nin Kapatılması Kötü Zamanlama'


Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin Meclis grubundaki üyeleri, son anda istifadan vazgeçerek Barış ve Demokrasi Partisi grubu altında parlamento çatısında kalmaya karar verdi. Parti yetkilileri bir yandan da kapatma kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını bildirdi. Hükümetin başlattığı Demokratik Açılım paketinin bu aşamada tehlikeye girip girmeyeceği tartışılıyor.

Batılı uzmanlar, Anayasa Mahkemesi’nin Demokratik Toplum Partisi’ni kapatma kararının zamanlamasının yanlış olduğuna dikkati çekiyor. Nedeniyse hükümetin Demokratik Açılım projesinin bu süreçten etkilenebileceği kaygısı…

Transatlantik Akademisi uzmanı Joshua Walker’a göre Demokratik Açılım projesinin ele alındığı bir aşamada, kapatma kararı son derece kötü bir zamanda alındı.

New York merkezli İnsan Hakları Gözlem örgütünün Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb’e göre de DTP’nin kapatılması, hükümetin Kürt sorununun çözümüne yönelik çabalarına engel oluşturabilir. Ancak Webb tüm bunlara rağmen hükümetin Demokratik Açılımı sürdürme kararından memnun olduğunu açıklıyor. Emma Sinclair-Webb ayrıca kapatma kararının, Türkiye’nin anayasal reforma gitme ve yasalarını uluslararası insan hakları standartlarına uyarlaması gerekliliğini ortaya koyduğunu savunuyor. Sinclair-Webb, “İnsan hakları açısından bakarsak, toplanma, dernek kurma, siyasi temsil ve siyasi katılım hakları etkin biçimde engelleniyor, kısıtlanıyor,” diyor. Uzman genel seçimlerde 2 milyon seçmenin bu milletvekillerine oy verdiğine işaret ediyor.

Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına Amerika ve Avrupa Birliği’nden de göreceli olarak daha yumuşatılmış tepkiler geldi. Amerika, parti kapatılmasının itidalle alınacak bir karar olması gerektiğini bildirirken kararın Türkiye’nin iç meselesi olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu da DTP’yi PKK terör örgütüyle arasına mesafe koymamasından dolayı eleştirdi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, sık sık, “adres İmralı” şeklindeki açıklamalarıyla, hükümetin Abdullah Öcalan’ı muhatap alması gerektiğine işaret etmişti.

Transatlantik Akademisi uzmanı Joshua Walker, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada DTP’nin PKK’ya yaklaşımını eleştirdi. “DTP’nin PKK’dan kendini uzaklaştırma fırsatını kaçırması talihsizlikti,” diyen Joshua Walker, parti yetkililerinin son birkaç gündür kendilerini Abdullah Öcalan’a yakın gösteren açıklamalarda bulunduğunu ve Demokratik Açılım sürecinde Kürtleri temsil edemediğini savundu. DTP’nin seçmen kitlesinin nispeten milliyetçi Türk partilerinde olduğu gibi daha radikal çizgide olduğunun altını çizen Transatlantik Akademisi uzmanı, parti yetkililerinin bu durumdan dolayı kültürel ve medeni haklar konularını tartışamadığını kaydetti.

Demokratik Toplum Partisi lideri son olarak da Meclis’teki parti grubu üyelerinin Barış ve Demokrasi Partisi’ne geçme kararını Abdullah Öcalan’ın onayladığını belirtmişti.

Bu duruma insan hakları perspektifinden bakan Emma Sinclair-Webb, DTP liderlerinin açıklamalarının, “ifade ve toplanma özgürlüğü çerçevesinden” değerlendirilmesi gerektiği görüşünde. İnsan Hakları Gözlem Örgütü raportörü, “İddianamede gösterilen deliller çoğunlukla şiddet içermeyen açıklamalara dayandırılıyor. Açıklamalar şiddet çağrısı yapmıyor, şiddeti teşvik etmiyor,” diye konuşuyor.

Emma Sinclair-Webb, Demokratik Toplum Partisi’nin İspanya’da yasaklanan Batasuna partisine benzetilmesiyle ilgili olarak da, Türkiye’de demokrasinin İspanya’dakinden farklı olduğunu, Türkiye’deki Kürtlerin durumunun da İspanya’daki Basklardan farklı olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG