Erişilebilirlik

Minare Yasağı İnsan Hakları Mahkemesi'ne Gidiyor


İsviçre’nin minare yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidiyor. İsviçre’de yaşayan tanınmış bir Müslüman, halkoyuyla alınan karar hakkında dava açıyor.

Yasak kararını mahkemeye, Cenevre’deki caminin eski sözcüsü ve halen dinler arası anlayış sağlamak amacıyla kurulan birliğin başkanı olan Hafıd Kardiri götürüyor. Kardiri minare inşasını yasaklamakla, İsviçre’nin, din özgürlüğünü garanti altına alan ve ayırımcılığı yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni çiğnediği görüşünde. Kardiri, kendisi gibi düşünen tüm İsviçreli’ler adına hareket ettiğini belirtiyor.

Kardiri “İnsan haklarını savunmak, İsviçre’yi Müslüman düşmanlığından korumak için çalışıyoruz. Hem İsviçre halkı, hem de ülke olarak İsviçre için iyi bir iş yaptığımıza inanıyoruz” diyor.

Geçen ay düzenlenen referandumda minare yasağının kabul edilmesi tüm dünyada tepki yarattı. Şimdi de bir grup İsviçreli’nin yasağı kaldırmak için yeni bir referandum düzenletmek için çaba gösterdiği bildiriliyor. Basın, yasağın kalkması için İsviçre mahkemelerinde en az iki dava açıldığını yazdı.

Yasağı protesto amacıyla geçen hafta parlamento binasının önünde 500 kişilik bir grup toplandı. Ancak gerek İsviçre gerekse öteki ülkelerde milliyetçi politikacılar referandumda alınan kararı destekledi.

İsviçre’deki 150 cami ya da mescitten sadece dördünün minaresi var. Bu minarelerin hiç birinde ezan okunmuyor. Bundan sonra yapılacak camilerin minaresi olmayacak. Yedi buçuk milyon nüfuslu İsviçre’de 400 bin Müslüman yaşıyor.


XS
SM
MD
LG