Erişilebilirlik

İran'da Anma Törenlerinde Çatışma Çıktı


İran'da muhalif din adamı Ayetullah Hüseyin Ali Muntazari'yi anmak isteyenlerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Muhalefet yanlısı internet sitelerinde yer alan haberlere göre göstericiler Ayetullah Muntazari'nin doğumyeri olan Necefabad ve İsfahan'da polisle çatıştı.

Haberlere göre İsfahan'da polis göstericileri cop ve gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Olaylarda en az 50 gösterici tutuklandı. Polisin ayrıca reformcuların liderlerinden Ayetullah Celaleddin Taheri'nin evini kuşattığı bildirildi.

Necefabad'daki gösterilerde de polis hükümet aleyhtarı slogan atan protoculara müdahale etti.

İran'ın yabancı gazetecilerin gösterileri izlemesini yasakladığı için haberler bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Reformcular, 87 yaşında kalp krizi geçirerek ölen Ayetullah Muntazari’yi, reform hareketinin dini lideri olarak görüyordu. Muntazari'nin cenaze törenine katılan yüz binlerce kişi katılmıştı.

1979 İslam Devrimi’nin liderlerinden olan Muntazari, daha sonra muhalefete katılmış ve hükümetin son cumhurbaşkanlığı seçimini protesto eden göstericilere karşı şiddete başvurmasını sert bir dille eleştirmişti.

İran’ın çeşitli kentlerinde güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışmalar çıktığı bildirilirken bir görgü tanığı Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’ne yaptığı açıklamada, İsfahan kentinde durumun çok karışık olduğunu belirtti. Görgü tanığına göre başta geri çekilen güvenlik güçleri, daha sonra Ayetullah Tahiri’nin Seyyit Camii’nde konuşma yapmasını önlemek için kalabalığa cop ve gözyaşartıcı bomba kullalarak müdahele etti.

Görgü tanığı Ayetullah Tahiri’nin çok sayıda güvenlik görevlisi tarafından kuşatıldığını ve evinde kalmaya zorlandığını söyledi.

Diğer görgü tanıkları da Basıcı adlı milis güçleri ve polisin, anma töreninin yapılacağı bölgeyi kordon altına almaya çalışırken, binlerce kişinin Seyyit Camii’ne giden sokakları doldurduğunu söyledi.

Muhalefetin İnternet sitelerine göre anma törenine önderlik eden bir din adamı tutuklanırken Isfahan’daki önde gelen bir başka din adamının evi de polis tarafından kuşatıldı.

Çatışmalar öncesi emniyet müdürlerinden İsmail Ahmedi Moghadam gazetecilere, muhalefetin yasadışı faaliyetlere son vermesi gerektiğini aksi halde polisin kendilerini durduracağını açıkladı.

Muhalefeti sokaklarda toplanmaktan ve yasadışı durum yaratmaktan kaçınmaya çağıran emniyet müdürü, aksi halde haklarında yasal işlem yapılacağını belirtti.

Sürgündeki eski İran Cumhurbaşkanı Ebulhasan Beni Sadr, muhalefet gösterilerinin giderek büyüdüğünü ve ülkeye yayıldığını söyledi.

Benisadr, İsfahan dışında Tahran, Necafabad, Kum ve Sircan kentlerinde de gösteriler düzenlendiğini belirtti

Halen Fransa’da yaşayan Benisadr, İran hükümeti içinde giderek artan bir bölünme yaşandığını, hatta Devrim Muhafızları arasında bile hükümetin baskı politikasına karşı çıkanlar olduğunu öne sürdü. Eski Cumhurbaşkanı ordunun ise halka iç savaş çıkmayacağı güvencesi vermek için sessiz kaldığı görüşünü de savundu.


XS
SM
MD
LG