Erişilebilirlik

Abdülmutallib Aylarca Yemen'de Yaşadı


Cuma günü Amerika'da bir yolcu uçağında bomba patlatmaya çalışan Nijerya vatandaşı Ömer Faruk Abdülmutallib'in aylarca Yemen'de yaşadığı açıklandı.

Yemen Dışişleri Bakanlığı 23 yaşındaki Abdülmutallib'in Ağustos - Aralık ayları arasında Yemen'de bulunduğunu bildirdi. Öğrenci vizesi bulunan Abdülmutallib'in başkan Sana'da Arapça öğrendiği sanılıyordu.

Abdülmutallib Noel günü Amsterdam - Detroit seferi yapan Northwaest Havayollarına ait bir yolcu uçağında bir patlayıcı maddeyi ateşlemeye çalışmıştı. Bombasını ateşleyemeyen Abdülmutallib'i yolcular etkisiz hale getirmişti. Abdülmutallib, tedavi edildikten sonra Michigan eyaletindeki bir cezaevine gönderildi.

Saldırı girişimini El Kaide'nin Suudi Arabistan ve Yemen'deki örgütlenmelerinden oluşan grup üstlendi.

Amerika'nın bir süredir el Kaide'yle mücadele edebilmesi için Yemen hükümetine destek verdiği bildiriliyordu. New York Times gazetesi eski bir Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) yetkilisine dayandırdığı haberinde, CIA ajanlarının Yemen’e gönderildiğini önesürdü. Gazete ayrıca Amerikalı özel harekat komandolarının Yemen askerlerini eğitmeye başladığını da yazdı. Amerikan İstihbarat yetkilileri el Kaide’nin bir süredir Yemen’de üs kurmaya başladığını bildiriyor.

Başkan Barack Obama terör örgütlerinin dağıtılması ve yenilgiye uğratılması konusunda Amerika'nın bütün gücünü kullanmaya hazır olduğunu söyledi. Obama, Amerika'nın vatandaşlarının güvenliği sağlama konusunda elinden geleni yaptığını, güvenlik önlemlerini arttırdığını açıkladı. Obama, teröristlerin izlenmesi sisteminini de gözden geçireceklerini belirtti.

Abdülmutallib'in adı Amerikan istihbarat kurumları tarafından oluşturulan bir listede yer alsa da uçuş yasağı bulunanların listesinde yer almıyordu. Obama terör sanıklarının ve aşırı görüşlülerin isimlerinin yer aldığı listelerin gözden geçirileceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG