Erişilebilirlik

Deprem Haiti'nin Sorunlarına Bir Yenisini Ekledi


7 büyüklüğündeki depremin yol açtığı yıkım Haiti’nin bitmek bilmeyen sorunlarına bir yenisini ekledi. 1991 yılının Ocak ayında Jean Bertrand Aristide Haiti’nin ilk demokratik seçimlerini büyük farkla kazanmış, ancak dokuz ay sonra darbeyle devrilmişti. Dönemin Amerika Başkanı Bill Clinton 1994 yılında demokrasinin yeniden kurulması için binlerce Amerikan askerini Haiti’ye gönderdi. Aristide 1994 yılının Ekim ayında yeninden iktidara geldi. Yaklaşık bir yıl sonra Haiti’nin eski Başbakanı Rene Preval Haiti Devlet Başkanı oldu. Aristide ise 2000 yılında usulsüzlük iddialarına rağmen yeniden başkan seçildi. 2004 yılının Şubat ayında başlayan ayaklanma sonucunda Aristide ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 2006 seçimleriyle ilgili anlaşmazlığın uluslararası toplumun katkılarıyla giderilmesi sonucu Preval yeniden Devlet Başkanı oldu. 2008 yılının Nisan ayında ise Haitili milletvekilleri gıda fiyatlarının hızla artması üzerine Başbakan Jacques Edouard Alexis hükümetini düşürdü.

Felaketler zinciri

Siyasi istikrarsızlık sürerken Haiti’de bir dizi doğal afet de meydana geldi. 2004 yılının Eylül ayında Jeanne kasırgası sonucu meydana gelen selde 3 bin kişi hayatını kaybetti. 2008 yılındaki dört ayrı kasırgada en az 800 kişi ölürken, bir milyon kişi evsiz kaldı. Geçen yıl Kasım ayındaysa başkent Port-au-Prince dışında bir okul yıkıldı – 95 kişi hayatını kaybetti.

Haiti’nin Washington Büyükelçisi Raymond Joseph, sorunlu geçmişlerini unutmadıklarını ve bunun azimlerini güçlendirdiğini söyledi. Büyükelçi Joseph, “Haiti halkı en kısa zamanda toparlanacaktır. Bize yurtdışından yardım gönderenlerden biraz daha fazlasını istiyoruz. Haitili’lerden de uyum bekliyoruz,” diyor.

Ancak kararlılık göstermek sorunları çözmede ne kadar yeterli olacak henüz belli değil. Yüzbinlerce Haitili suya, gıdaya ve ilaca ihtiyaç duyuyor. BM de bu ihtiyaçların karşılanması için 550 milyon Dolar kaynak ayrılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG