Erişilebilirlik

Haiti'ye Yardım Çalışmaları Sürüyor


Amerika’nın eski Başkanlarından Bill Clinton depremde büyük zarar gören Port-au-Prince kentini ziyaret etti. Clinton yardım çalışmalarına hız verileceğini söyledi.

‘Açlıkla Mücadele Hareketi’ adlı sivil toplu kuruluşundan İnoge Laviette, başkanlık sarayında kamp kuranlara ilk kez temiz su getirdiğini söylüyor. Laviette şöyle konuşuyor:

“Su bulmak için sokak sokak dolaşmaları gerekiyor. Bazen o kadar susuyorlar ki pis su dahil ne bulurlarsa içmek zorunda kalıyorlar.”

Depremde evi yıkılan Mirland Xavier ailesiyle bir haftadır bir ağacın altında uyuyor. Paraları ve gıdaları tükenmek üzere. Ne yapacaklarını sorduk, bilmediklerini söylediler.

“Bize hiçbir şey dağıtılmadı. Neyimiz varsa paylaşmak durumundayız. Sadece karnımızı doyurabildik. Hükümetten de, siyasetçilerden de, uluslar arası örgütlerden de destek görmedik.”

Avrupa Birliği Haiti’ye 575 milyon dolar yardım sözü verdi.

Haiti için başlatılan yardım kampanyası 2004 Asya tsunamisinden bu yana en büyük kampanya.

Önümüzdeki hafta batılı ülkelerin ve Birleşmiş Milletler’in yardım çalışmalarının koordine edilmesi için Kanada evsahipliğinde bir toplantı yapılacak.

Ancak Haitililer gelecekteki yardımlardan çok bugün yapılacak yardımları bekliyor.

Çin tarafından kurulan tıbbi müdahale çadırında Çin Uluslar arası Kurtarma Ekibi üyelerinden Philipe ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Ancak Philipe, bunun yeterli olmadığını vurguladı.

"Hayatımda böyle bir felaket görmedim. Haitili bir meslektaşımla birlikteyim ve Haitililerin böyle bir felakete maruz kalması beni çok üzdü."

Şimdilik herkes yaşamak için elinden geleni yapıyor. Yıkılmış bir bakkalın enkazında su şişeleri bulan Haitililer fotoğraflarını çekmememizi istemediler ve “Bu yağma değil, hayatta kalabilme mücadelesi” dediler.

XS
SM
MD
LG