Erişilebilirlik

Talabani Seçim Yasaklarının Soruşturulmasını İstedi


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yüzlerce adayın Mart ayında yapılacak seçimlere katılmasının yasaklanması konusunda soruşturma açtırdı.

Adayları eleyen Meclis komisyonunun henüz Meclis’ten onay almadığını hatırlatan Talabani, bu nedenle yasak kararlarının yasal olmayabileceğini söyledi.

Adalet ve Sorumluluk Komisyonu'nun görevi seçime katılacak adaylarının, eski rejimin kapatılan Baas Partisi ile ilişkisi olup olmadığını belirlemek.

Seçime katılması yasaklanan adaylardan birçoğunun Sünni olması mezhep ayrılığı yapıldığı iddialarına yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Talabani, yasakların seçimi şaibe altında bırakmasından ciddi kaygı duyuyor.

Cumhurbaşkanı Talabani, komisyonunun aldığı yasak kararının üst düzey bir kurul tarafından inceleneceğini söyledi. Komisyon, bu adayların Baas Partisi ile ilişkileri olduğunu ileri sürüyor.

Celal Talabani, Baas Partisi’nin, Saddam Hüseyin’e bağlı kanadından olmayan üyelerinin seçimlere katılmasında bir sakınca görmediğini söyledi.

Irak’ta kimin Baas partisi yanlısı olduğu konusu hala açıklık kazanmış değil. Eski devlet başkanı Saddam Hüseyin döneminde Saddam yanlısı olmayanlar arasında bile Baas üyesi olmak çok yaygındı.

Adayların seçime katılmasını yasaklayan meclis komisyonu üyeleri Amerika’nın Irak’ı işgali sonrası kurulan Baas karşıtı panelin üyeleriydi. Bazı uzmanlar bu komitenin ‘Baas yanlısı’ adı altında Sünni adayları seçime katılmaktan alıkoymaya çalıştığını öne sürüyor. Saddam hükümeti çoğunlukla Sünniler’den oluşuyordu.

Kürt asıllı olan Celal Talabani, üç kişiden oluşan Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin konuyu dikkatle inceleyeceğini ve meclis komisyonunun kararının yasal olup olmadığını gözden geçireceklerini söyledi. Talabani, aynı zamanda Konsey’in de başkanı.

Mezhep ve etnik çatışmalar yüzünden Ocak ayında yapılması planlanan seçimler Mart ayına ertelenmişti. Irak’tan askerlerini çekmeye hazırlanan Amerika, seçimlerin bir an önce yapılmasını istiyor. Başkan Yardımcısı Joe Biden son günlerde konuyla ilgili olarak Iraklı liderlerle danışmalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Talabani, Biden’ın yakında Irak’ı ziyaret edeceğini de bildirdi.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG