Erişilebilirlik

Haiti'de Artçı Deprem Paniği


Haiti'de meydana gelen şiddetli artçı deprem, halka korkulu anlar yaşattı. Artçı sarsıntılar 7,0 büyüklüğündeki ilk depremde hasar gören binaların yıkılmasına yol açtı.

5,9 büyüklüğündeki artçı sarsıntı, başkent ve çevresindeki ilk depremde yakınlarını ve evini kaybeden yüz binlerce insanı acıya boğdu.

Merkezi Başkent Port-au-Prince’in 60 kilometre uzağındaki deprem, yardım çalışmalarını da aksattı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bakanlık yetkililerinin yeni sarsıntının etkilerini yakından izlediklerini söyledi. Artçı deprem dün sabah Haiti’ye ulaşarak yaralı tedavisinin başladığı, donanmaya bağlı yüzer hastane USNS Comfort’ta da hissedildi.

Amerika ayrıca başkentin ana limanındaki enkazı temizlemek üzere bir başka gemiyi Haiti’ye gönderdi. Depremin yol açtığı enkaz, yardım malzemesi taşıyan gemilerin bu limana girişini engelliyor.

Başkent havaalanının küçük olması ve büyük gemilerin limana girememesi, yardımın hızlandırılmasını önleyen en büyük engel olarak görülüyor.

Amerikan ordusu, helikopterlerle depremin yıktığı başkanlık sarayının bahçesine asker indirdi. Amerikan uçakları ayrıca, askeri kordon altına alınan bir alana, paraşütle yiyecek ve içme suyu atıyor.

Başkan Obama bir televizyon konuşmasında, Haiti’nin durumuna Amerika’nın kayıtsız kalamayacağını söyledi. Obama yaptıkları yardımın, Amerika’nın bu ülkenin yönetimini ele geçiriyor gibi görülmemesi gerektiğini belirtti. Başkan Obama, Amerika’nın gücünü sadece savaşlarda göstermediğini tüm dünyaya kanıtlamak istediğini de kaydetti.

Amerikalı askeri yetkililer başka yerlere gönderilmek üzere hazırlanan dört bin kişilik bir kuvvetin Haiti’ye sevk edileceğini açıkladı. Bu yeni birlikle, Amerika’nın Haiti’ye gönderdiği asker sayısı 14 bine yükseliyor.

XS
SM
MD
LG