Erişilebilirlik

Belçika'da Tren Kazası: 18 Ölü


Belçika'da Tren Kazası: 18 Ölü
Belçika'da Tren Kazası: 18 Ölü
<!-- IMAGE -->

Belçika’da meydana gelen tren kazasında ilk belirlemelere göre en az 18 kişi öldü.

İki banliyo treninin, başkent Brüksel’in güneybatısındaki Halle kasabası yakınlarında çarpıştığı bildirildi. Kazaya kar yağışının neden olduğu kaydedildi.

Kaza sonrasında Brüksel tren seferleri iptal edildi. Brüksel-Paris seferi yapan hızlı trenin seferleri de askıya alındı.

Belçika bir kez daha ölüm ve yaralanmaların olduğu bir tren kazasının şokunu yaşıyor. Kaza, yerel saatle sabah 8.30'da aynı hat üzerindeki iki yolcu treninin Brüksel yakınlarındaki Buizingen'de kafa kafaya çarpışması sonucunda meydana geldi. Kazanın çoğu kişinin işe gidiş saatine denk düşmesi ve iki trende toplam 250-300 kadar yolcu bulunması ölü ve yaralı sayısının yüksek olmasının ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Trenlerin hızlarının maksimum düzeyde olmaması ve okulların tatil döneminde olması ise facianın boyutlarının büyümesini engelledi.

Enkazlardan sağ çıkmayı başaran yolcular şok içindeydi. Çoğu durumu apokaliptik olarak nitelerken bir kaç saniyede gerçekleşen çarpışmanın bir ömür kadar uzun sürdüğünün altını çizdiler. Yolculardan biri durumun korkunç olduğunu belirtirken ölümün yanından geçtiğini, hayatını bağışladığı için tanrıya duacı olduğunu söyledi.

Kazada bu yolcu kadar şanslı olmayanlar da vardı. Belçika makamları kazayla ilgili olarak yaptıkları ilk açıklamalarda ölü sayısını 10 olarak duyursalar da bu sayı kazadan 6 saat sonra 12 olarak açıklandı. Akşam saatlerinde ise bu sayı 18’e yükseldi. Ölü sayısının nihai bilançoda 25'e ulaşma riski yüksek. Resmi rakamlara göre 11'i ağır olmak üzere 55 yaralı da çevredeki 14 hastanede tedavi altına alındı. Ufak tefek sıyrıkları olanlarla birlikte, yaralı sayısının toplam 125 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Olayı inceleyen yetkililer kaza nedeni olarak özellikle trenlerden birinin kırmızı ışık ihlali üzerinde duruyor. Ancak Belçika Demiryolları yetkilileri bu tezin doğruluğunu henüz konfirme etmediler. Belçika Demiryolları yöneticilerinden Marc Descheemaeker, bunun doğru olma alasılığı olmakla birlikte henüz bir hipotez olduğunu söyledi. 2001’de benzer nitelikte bir kaza meydana gelmişti. O kazanın ardından kırmızı ışık ihlali yapan trenlerin merkezden müdahaleyle durdurulmasını sağlayan bir sistemin kurulması gündemdeydi. Descheemaeker, bu sistemin bazı trenlerde bulunduğunu ancak tüm trenlerde yer almasının 2013’ü bulacağını ifade etti.

Buizingen'deki kaza Avrupa'daki hızlı tren seferlerini de durdurdu. Kaza sonrası Paris-Brüksel arasındaki Thalys ve Londra-Brüksel arasındaki Eurostar hızlı tren seferleri iptal edildi. Almanya ve Hollanda yönündeki hızlı tren seferleri de felç oldu. Kazayı, Kosova'ya gerçekleştirdiği bir resmi ziyaret sırasında öğrenen Belçika Başbakanı Yves Leterme de temaslarını yarıda keserek Brüksel'e döndü.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG