Erişilebilirlik

AB Yunanistan'a Bir Ay Süre Tanıdı


AB Yunanistan'a Bir Ay Süre Tanıdı
AB Yunanistan'a Bir Ay Süre Tanıdı

Avrupa Birliği Maliye Bakanları Yunanistan’ın krizden kurtulabilmesi için çok daha ciddi önlemler alınması gerektiğini açıkladı. Brüksel’de bir araya gelen bakanlar, Atina hükümetinin bütçeyi kesme ve vergi gelirini arttırma girişimlerinin yetersiz olduğunu bildirdi.

Bakanlar ayrıca bütçe açığını önemli ölçüde kapatması için Yunanistan’a Mart ortasına kadar süre tanıdı.

Bu arada Lüksemburg Başbakanı jean-Claude Juncker, yeterli ilerleme kaydetmemesi durumunda Yunanistan’a yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

Başta mali piyasalar olmak üzere tüm ekonomik çevrelerin Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a yönelik somut destek açıklamasını beklediği bir ortamda Brüksel, Atina üzerindeki baskısını artırıyor. Bu baskının amacı ise Yunan hükümetinin kamu açığını ve borçlarını makul düzeye indirmek için hazırladığı planı sıkı bir şekilde uygulamaya itmek.

Yunan hükümeti bu doğrultuda adımlar attığını ifade etse de Avrupa Birliği, geçmişteki sicili pek de temiz olmayan bu ülkeyi sıkı kurallara bağlama niyetinde olduğunu pazartesi gecesi sonuçlanan Euro Bölgesi ekonomi bakanları toplantısında net şekilde ortaya koydu.

Şu anda Avrupa Birliği’nde sorunun öncelikle sorumlusu tarafından giderilmeye çalışılmasının gerekli olduğu yönünde genel bir hava hakim. Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker’in, kamu finansmanını konsolide etmenin Yunanistan’ın sorumluluğunda olduğunu hatırlatıp “Bu her şeyden önce Yunanistan’ın sorunu” ifadelerini kullanması da bu havayı doğrular nitelikte.

Yunan hükümetinin duruma hakim olamaması halinde Avrupa Birliği çok daha sert önlemlerle devreye girmenin hazırlıklarını da yapıypor. Juncker, gerekmesi halinde ek önlemlerin Euro Bölgesi tarafından yapılacak nitelikli çoğunluğa dayalı oylamayla alınacağını duyurdu. Bu da olası ek önlemlerin Avrupa Birliği tarafından alınıp Yunanistan tarafından uygulanacağı anlamına geliyor.

Euro Bölgesi bakanları tarafından alınan kararlar Avrupa Birliği ekonomi e maliye bakanları tarafından da onaylandı. Toplantıdan çok önemli bir denetim kararı da çıktı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, önümüzdeki günlerde Komisyon, Avrupa Merkez Bankası ve Ulsulararası Para Fonu yetkililerinin Atina’ya gidip önlemlerin uygulanışını yerinde inceleyeceğini söyledi.

Rehn, Avrupa Birliği’nin desteği için Yunanistan’a büyük görev düştüğünün de altını çizdi. Rehn, Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a ancak bu ülkenin kararlı eylemlerle kendine yardım etme isteğini ortaya koyması halinde yardım edebileceğini söyledi. Avrupa Birliği, Yunanistan’ın istatistiklerini ve mali maskelemelerini de derinlemesine inceleme kararı aldı.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG