Erişilebilirlik

Çankaya'daki Zirve Üç Saat Sürdü


Çankaya'daki Zirve Üç Saat Sürdü
Çankaya'daki Zirve Üç Saat Sürdü
<!-- IMAGE -->

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Çankaya Köşkü’nde bugün balyoz harekatı tutuklamalarıyla ilgili bir zirve yaptı.Toplantı üç saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hem Başbakan hem de Genel Kurmay Başkanı ile ayrı ayrı olağan görüşmeleri vardı; ancak Gül, Balyoz Harekatı tutuklamalarının kamuoyunda yarattığı rahatsızlık üzerine bu toplantıların birlikte yapılmasını önerdi.

Bunun üzerine Çankaya Köşk’ünde biraraya gelen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı yaklaşık üç saat görüştü.Hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un toplantıya gelirken yanlarında birer çanta taşıması gerek Başbakan’ın gerek Genel Kurmay Başkanı’nın çok ayrıntılı olarak bazı dosyaları paylaştığı yönünde yorumlandı.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan tüm orgeneral ve oramiralleri tutuklamaların hemen ardından Ankara'da toplamış, toplantı sonrasında yapılan açıklamada, "Soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durum değerlendirildi" denilerek, duyulan rahatsızlık dile getirilmişti.

Hükümet kanadında da, tutuklamalar sırasında İspanya’da olan Başbakan Erdoğan ülkeye dönüşünde, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la gece yarısı toplantısında biraraya gelmiş ve durum değerlendirmesi yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında toplanan bu zirvede, hem Genelkurmay’ın hem de hükümetin kendi aralarında yapılan toplantılarda çıkan ana başlıkları, duyulan rahatsızlıkları tartıştığı düşünülüyor.

Üç saat süren zirvenin ardından kısa bir açıklama yapıldı.Açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile bu haftaki olağan görüşmelerini birlikte yapmayı uygun bulmuşlardır. Görüşmede son günlerde kamuoyunda tartışılan konular ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Bu bağlamda gündemdeki meselelerin anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağından vatandaşlarımızın emin olmaları ve bu süreçte kurumlarımızın yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği hususları vurgulanmıştır" denildi.

Siyasi gözlemcilere göre bu zirvede ve açıklamada üç nokta dikkat çekiciydi:Bunlardan ilki kurumlar arasında çatışma olmadığının vurgulanması. İkincisi Çankaya’daki toplantıdan sonra vatandaşlara doğrudan bir mesaj verilmesi; vatandaşlara devletin zirvesinden meselelerin anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağının teminatının verilmesi olarak algılandı.Ve son olarak da “bu süreçte kurumlarımızın yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği hususları vurgulanmıştır” ifadesi günlerdir karşılıklı suçlamaları, ithamları içeren ve de tansiyonu yükselten açıklamalara ara verileceği yönünde değerlendirildi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise görüşmenin ardından “toplantı gayet iyi geçti” ifadelerini kullanmakla yetindi.

XS
SM
MD
LG