Erişilebilirlik

Iraklılar Sandık Başına Gidiyor


<!-- IMAGE -->

Iraklılar bugün genel seçimler için sandık başında. Seçmenler 325 milletvekilinin belirlenmesi için oy kullanıyor. Seçimlerde altı bin aday var.

Seçimlere katılan partiler arasında kimin önde olduğunu belirlemek kolay değil. Kamuoyu yoklamalarına güvenilmiyor. Farklı araştırmalarda farklı sonuçlar çıkıyor. Bağdat'ta seçimleri izleyen Amerika'nın Sesi muhabiri Elizabeth Arrott sandıktan koalisyon çıkacağını söylüyor.

Irak parlamentosunun 325 sandalyesi için altı bin aday var. Adaylar ve partileri Irak'ın geleceği konsunda farklı seçenekler sunuyor.

Son dönemde siyasetçiler milliyetçiliği öne çıkarmaya başlasa da, Irak gibi bir ülkede mezhepçilik olgusu küçümsenmemeli.

Şii Araplardan oluşan üç ayrı koalisyon var.

Bunlardan biri Başbakan Nuri el Maliki'nin 'Hukukun Üstünlüğü Koalisyonu.' Bazı küçük Sünni grupların da destek verdiği oluşum büyük ölçüde pragmatistlerin desteğini de toplamış durumda.

Başbakan Maliki Irak'ın geleceğinin hukukun üstünlüğü ilkesine bağlaı olduğunu söylüyor ve kurumların oluşturulmasının önemine işaret ediyor.

Bu yaklaşım seçmenlerin desteğini bulsa da, Maliki'nin iktidarı boyunca şiddet olaylarının kontrol altına alınamaması 'Hukukun Üstünlüğü Koalisyonu' açısından sorun oluşturuyor.

Maliki'nin merkezdeki baş rakibi 'Irakiye Koalisyonu' ve eski başbakan İyad Allavi. Allavi Irak'ta Sünniler, Şiiler, Hıristiyanlar, Türkmenler ve Kürtler arasında geniş kapsamlı bir ortaklık kurulmasını istiyor. Koalisyonun içinde Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi ve Salih el Mutlak gibi tanınmış Sünni isimler de var. Baas Partisi'yle ilişkisi olduğu iddia edilen El Mutlak'ın tarışmalı bir karar sonucu seçmlerde aday olması yasaklandı. Bazı Türkmen siyasetçiler de bu koalisyon içinden aday oldu.

Daha ziyade mezhep kimliğini öne çıkararak siyaset yapan üçüncü Şii parti ise 'Irak Ulusal İttifakı.' Yüksek İslami Irak Konseyi tarafından yönetilen oluşumun destekçileri arasında Mukteda el Sadr yandaşları da var. Mukteda el Sadr Amerika aleyhtarlığı ve İran'a yakınlığıyla biliniyor.

Bunların yanında İçişleri Bakanı Cavad el Bolani'nin liderliğindeki Irak Koalisyonu Birliği gibi daha küçük oluşumlar da seçmenlerden destek arıyor.

Son ana kadar mücadeleyi sürdüren partiler bir yandan da kendilerini birinci gösteren araştırmalara dikkati çekiyor. Bu da ikinci veya üçüncü olacak partilerin sonuçlara itiraz etme olasılığını arttırıyor.

Erken oy verme işlemleri büyük ölçüde sorunsuz tamamlandı. Seçmen kayıt işlemleri konusunda bazı hatalar belirlense de usülsüzlük yapıldığı söylenemez. Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve diğer uluslararası gruplardan gözlemcilere ek olarak seçim günü 200 bin Iraklı gözlemci görev yapıyor.

Seçimleri ayrıca 46 Türk gözlemci izliyor.

Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Ad Melkert tüm Iraklıların katılımının son derece önemli olduğunu söyledi: "Bu, bence, Irak'ı başaşağı yapan 2003 işgalinden bu yana en belirleyici an olacak. Ayrıca Amerika'nın Irak'tan çekilmeye başladığı bir dönemde Iraklıların kendi geleceklerini tayin etmeleri açısından önemli bir fırsat. Tabii seçimler tek başına etkili olamaz ama bütün Iraklıları gelecekleri konusunda söz sahibi yapmak için son derece önemli bir an."

Seçimlerin arifesinde şiddet olayları yaşandı. Irak hükümeti güvenlik önlemlerini arttırdı: Havalimanları ve sınır geçişleri kapatıldı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Türkiye 'Adil, Demokratik, Saydam Bir Seçim' Çağrısında Bulundu

Bu arada, Türk Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, seçimlerin "Irak’taki demokratikleşme ve istikrar çabalarının başarıya ulaşması ve ülkenin bekleyen sorunlarının siyasi uzlaşı temelinde çözümü açısından hayati önem taşıdığı" belirtildi.

Açıklamada devamla, "Türkiye, seçimlerin sükûnet içinde adil, demokratik ve şeffaf şekilde başarıyla gerçekleştirilmesini ve Irak’ın istikrarı ile toplumsal ve siyasal ahenginin bu süreçte güçlenmesini temenni etmekte, dost ve kardeş Irak halkının karşı karşıya bulunduğu güçlükleri, beraberlik, hoşgörü ve sağduyuyla aşacağına inanmaktadır" denildi.

Türkmenler de Sekiz İlde Aday


Irak Türkmen Cephesi seçimlere sekiz ilde 18 adayla katılıyor. Türkmenler, Kerkük, Musul, Selahattin, Bağdat, Diyala, Vasit'de el Irakiye listesinden; Erbil ve Süleymaniye'de Irak Türkmen Cephesi listesinden aday oldu.

XS
SM
MD
LG