Irak seçim kurulu, dün yapılan parlamento seçimlerine katılma oranının yüzde 62 olduğunu bildirdi.
Seçim görevlileri, katılma oranının geçen yılki yerel seçimlerin üzerinde olduğunu, ancak 2005’teki son parlamento seçiminin altında kaldığını bildirdi.
Beş yıl önce seçimi boykot eden Sünnilerin bu kez sandık başına gittikleri belirtiliyor.
Irak parlamentosunun 325 üyesinin belirleneceği seçimlerle ilgili ilk resmi sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Irak seçim kurulu görevlileri sandıklar kapanır kapanmaz oy sayımına başladı. Sayım işlemi, çok sayıda kişinin yıllar süren mezhep çatışmaları sırasında evlerini terketmesi ve milyonlarca seçmenin ülke dışında oy kullanması nedeniyle yavaş ilerliyor.
Bağdat’taki seçim kurulunda çalışan Abbas Kadhim güç bir görevin altından kalkmaya çalıştıklarını söylüyor. Kadhimi, çok sayıda kişinin adres değiştirdiğini, bu nedenle başka yerlerden gelen milyonlarca oyu, doğru olup olmadığını belirlemek için ellerindeki kütüklerle karşılaştıklarını söylüyor.
Resmi olmayan ilk sonuçlar, Başbakan Nuri el-Maliki’nin lideri olduğu merkezci koalisyonun önde gittiğini gösteriyor. Ancak seçimi kim kazanırsa kazansın, hükümet kurabilmek için diğer partilerle işbirliği yapmak zorunda.
Irak’ın istikrara kavuşması için daha katedeceği uzun bir yol olmasına rağmen seçimlerin yapılış şekli konusunda belirli bir memnunluk hissediliyor. Özellikle Bağdat’ta meydana gelen bir dizi şiddet olayına rağmen büyük çapta saldırı tehditinde bulunan militanlar bunu başaramadı.
Iraklı seçmenler sandıkbaşına giderek militanlara karşı adeta bir meydan okuma gösterisinde bulundu. Bağdatlı seçmen Yahya Kerim, seçimleri büyük bir düğüne benzetiyor. Iraklıların oy kullanarak görüşlerini ifade etme fırsatı bulduklarını belirten Yahya Kerim bunun harika bir demokrasi göstergesi olduğunu söylüyor.
Seçim sonhuçları mezhep bölünmelerini aşan daha milliyetçi ve laik bir siyasi oluşumun ortaya çıkıp çakmadığını gösterecek. Ama ne olursa olsun yeni hükümeti bekleyen asıl sorun ülke güvenliğini tam olarak sağlama sorumluluğu olacak.
Irak’ta ikinci kez görev yapan Amerikalı Çavuş Jeremy Tormala, seçimlerin Irak kuvvetlerinin görev yapacak düzeye ulaşmaları açısından iyi bir gösterge olduğunu söylüyor.
Çavuş Tormala, seçim sunçları ne olursa olsun Irak güvenlik güçlerinin sokakları kontrol altına alma yeteneğinin kendisini çok etkilediğini, kendi başlarına görev yapacak duruma geldiklerini belirtiyor. Irak kuvvetlerinin geçmişe kıyasla düzelme gösterdiğini vurgulayan Amerikalı Çavuş, büyük ilerleme kaydettiklerini söylüyor.
Ağustos sonuna kadar 50 bin Amerikan askeri Irak’tan ayrılacak, kalan 50 bin asker gelecek yılsonuna kadar Irak kuvvetlerine eğitim ve lojistik destek sağlayacak.