Erişilebilirlik

Sarkisyan: 'Türkiye Protokolleri Tıkıyor'


Fransa’ya üç günlük resmi bir ziyaret yapan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Türkiye’yi protokolleri tıkamakla suçladı. Sarkisyan, Paris’te verdiği demeçte iki ülkeyi yakınlaştıracak protokollerin Dağlık Karabağ sorunu gibi başka amaçlar için kullanılması durumunda imzasını geri çekeceğini açıkladı.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, üç gündür Paris’te. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda çalışma öğle yemeğinde bir araya gelen Sarkisyan, Türkiye ile imzalanan ön protokoller ve Yukarı Karabağ sorununu konuştu. İki lider Avrupa Birliği ve Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi konusunu da ele aldılar. Sarkiyan görüşme sonrasında bir açıklama yapmadı. Ancak Paris’ten Türkiye ve Azerbaycan’a Le Figaro gazetesi aracılığıyla mesaj gönderdi.

Fransa’nın sağ eğilimli gazetesi Le Figaro’ya röportaj veren Sarkisyan, Türkiye’yi protokolleri bir an evvel parlamentosundan geçirmeye davet ederek “Eğer Türkiye bu protokolleri başka amaçlara alet edecekse biz de imzamızı geri çekeriz” dedi. Sarkisyan, 21’inci yüzyılda hala sınırları kapalı ülkeler bulunmasının kabul edilemeyeceğini ve sınırları açacak, ilişkileri normalleştiecek protokollerin bir an evvel öngörüldüğü gibi Türkiye Parlamentosu’nd da onaylanması gerektiğini dile getirdi. Sarkisyan sürecin uzaması nedeniyle ülkesinde protokollere olan güven ve desteğin azaldığı uyarısında da bulundu.

“Azerbaycan savaş isterse biz de korkmayız”

Türkiye’nin Yukarı Karabağ başta olmak üzere koşul üzerine koşul getirdiğini öne süren Sarkisyan Ermenistan’ın Yukarı Karabağ sorununun çözümü için büyük çaba harcadığını savundu ancak bu konuda da hayli sert bir dil kullanarak bir uyarı da Azerbaycan’a gönderdi. Sarkisyan, “Azerbaycan, doğal kaynaklarına ve petrol gelirlerine güvenerek sorunu güç kullanarak çözmekten yana. Savaşı kimse istemez ama eğer başka çare kalmazsa savaşmaktan da korkmuyoruz. Ama sorun karşılıklı anlayış içinde diyalogla çözülmelidir” dedi. Sarkisyan, yaşanan tıkanıklığın aşılması için Türk tarafının adım atmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.


"Amerika kararını bize bakarak almaz”

Başkan Barack Obama’nın, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komisyonu’ndaki Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin tasarıyı bloke edeceği yönündeki açıklamasını da değerlendiren Sarkisyan, “Bizim arzumuz Amerika, Türkiye, bütün dünya soykırım gerçeğini tanısın. Ama Amerikan Devleti ya da Kongresi bizim isteklerimize bakarak karar almaz” dedi.


XS
SM
MD
LG