Erişilebilirlik

Amerika Ortadoğu'daki Dolaylı Görüşmelerden Umutlu


Amerika Ortadoğu'daki Dolaylı Görüşmelerden Umutlu
Amerika Ortadoğu'daki Dolaylı Görüşmelerden Umutlu
<!-- IMAGE -->

Amerika, ­İsrail’in Doğu Kudüs’teki yerleşimlerini genişletme planına Filistin tarafının muhalefet etmesine rağmen, dolaylı görüşmelerin başlayacağından umutlu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Filistin tarafından görüşmelerden çekilecekleri yönünde bir bilgi almadıklarını bildirdi.

Crowley, Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’ın gelecek hafta dolaylı görüşmeler için bölgeye gideceğini kaydetti.

Biden Ortadoğu Ziyaretini Tamamladı

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ortadoğu barış görüşmelerini başlatabilmek amacıyla İsrail ve Filistin’e yaptığı geziyi tamamlıyor. Biden tarafları görüşmelere başlamaya çağırdı. Ancak, İsrail’in işgali altındaki topraklarda, yeni Yahudi konutları inşa kararının ardından Filistinliler’in görüşmelere katılmayacağı bildiriliyor.

Başkan Yardımcısı Joe Biden Tel Aviv Üniversitesi’nde öğrencilere, Amerika’nın İsrail’in güvenliğine tümüyle bağlı olduğunu belirtirken ülkesinin İsrail’den daha yakın bir dostu olamayacağını söyledi. Biden Filistinliler’le barış için ciddi bir çaba göstermenin en iyi zamanı olduğuna da işaret etti, “Bu tarihi anlaşmazlığı çözmek için her iki tarafın da cesur adımlar atması gerek,” diye konuştu.

Biden devamla, “Eğer taraflardan biri, inatla, önce ötekinin adım atmasını beklerse, bu anlaşmazlık bitmez ve sonsuza kadar bekleriz,” dedi.

Amerika’nın tartışmalı doğu Kudüs ile işgal altındaki Batı Şeria’ya yeni Yahudi konutları inşasını durdurmasını istemesine rağmen, İsrail bu çağrıya uymadı. Biden’ın ziyareti sırasında doğu Kudüs’te bin 600 yeni Yahudi konutu inşa edileceği açıklandı. İsrail, Obama yönetiminin bölgeyi ziyaret eden en üst düzeydeki yetkilisi olan Biden’ı küçük düşürmek istemediğini söylüyor. Biden İsrail’in tutumunu kınadı ve davranışın bir yılı aşkın bir süredir yapılamayan barış görüşmelerini başlatmak için gereken güveni baltaladığını söyledi. Biden kınamayı Batı Şeria’da Filistin özerk yönetiminin başkanı Mahmud Abbas’la görüşmesinde de tekrarladı. İsrailliler’e hitap ederken, Biden daha uzlaşmacı bir tonda konuştu.

“Bazılarınız, 37 yıldır İsrail’i kuvvetle desteklemiş bir yetkili olarak bu kadar sert konuşmamı yadırgamış olabilirsiniz,” diyen Biden bazen en acı gerçeği, ancak dostların anlatabileceğini belirtti.

Filistinliler, birkaç gün önce kabul ettikleri dolaylı görüşmelere katılmama tehdidinde bulundu. Filistinli yetkililer, katılma kararının kendilerine ait olduğunu, savundukları topraklar üzerinde, İsrail’in yeni konut inşa planlarından vazgeçip geçmemesine bağlı olduğunu söylüyor.
Filistinli baş görüşmeci Saeb Erakat Filistin radyosundaki konuşmasında Başkan Obama ve yardımcısı Biden’ı, İsrailliler’i karardan vazgeçirmeye çağırdı.

Eraekat, “Eğer Amerika kınıyorsa, o zaman bu kararı iptal ettirmelidir,” diyor. Erakat Filistinliler’in de Amerika’dan bunu beklediğini kaydetti. Filistinli yetkili, kararın yürürlükte kaldığı bir ortamda, barış sürecine yeniden başlamanın zor olacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG