Erişilebilirlik

Beyaz Saray’ın İlk Kadın Muhabiri: Helen Thomas


Beyaz Saray’ın İlk Kadın Muhabiri: Helen Thomas
Beyaz Saray’ın İlk Kadın Muhabiri: Helen Thomas
<!-- IMAGE -->

Amerikalı gazeteci Helen Thomas, 60 yıldır Washington’da siyaset dünyasını izliyor. Meslek hayatı boyunca birçok ödül alan Lübnan asıllı gazeteci Thomas, 1961 yılında John Kennedy’nin başkanlığı sırasında Beyaz Saray muhabirliğine getirilen ilk kadın gazeteci oldu. Amerika’nın Sesi, 1961’den bu yana her başkan zamanında Beyaz Saray muhabirliği yapan Helen Thomas’la konuştu.

Helen Thomas’ın 60 yıl önce Washington’da gazeteciliğe başladığı yıllarda Amerika’da çok az kadın muhabir vardı. Ancak Thomas zorluklara rağmen mesleğinden vazgeçmedi. 1961’de Kennedy’nin başkanlığı döneminde Beyaz Saray muhabirliğine getirilen ilk kadın gazeteci olan Thomas, “Kennedy Yönetimi çok umut vericiydi. Gençler birçok alanda kendilerini göstermeye başlamış, büyük hedefler seçmişlerdi,” diye konuşuyor.

Helen Thomas, son 50 yıl içinde 10 Amerikan başkanını izledi, birçoğuyla dış seyahatlere katıldı. Thomas, Başkan Richard Nixon’un 1972’de Çin’e yaptığı tarihi ziyareti unutamadığını söylüyor. Thomas o günleri şöyle anlatıyor: “Amerika ve Çin arasında 20 yıldır hiçbir ilişki yoktu. Bu kadar uzun süre sonra Çin’e yapılan ziyaret sırasında herşey haber niteliği taşıyordu. Washington’daki her gazeteci bu geziye katılmak istiyordu. Çin’de geçirdiğimiz 8 gün boyunca Çinliler’in yediklerini, giydiklerini, herşeyi haber yaptık.”

Helen Thomas artık dış gezilere katılmıyor ancak Beyaz Saray’ın günlük brifinglerini izliyor. Thomas, zor sorularla karşısındakileri köşeye sıkıştırmasıyla tanınıyor.

Başkan Bill Clinton’un basın sözcüsü Dee Dee Myers Thomas için şunları söylüyor: “Asla vazgeçmiyor. En çok takdir ettiğim yönü, her gün, her hafta, her başkan döneminde Beyaz Saray’a gelip gerçekleri öğrenmeye çalışması.”

Helen Thomas, saçmalıklara tahammülsüz tavrının bir bedeli olduğunu söylüyor: “Başkanlar, korkuyorlar demeyeyim ama, sorularıma yanıt vererek benimle tartışmak istemiyor. Bana söz vermek pek hoşlarına gitmiyor. Ancak ben, başkana doğrudan soru sorma şansı olmayan Amerikan kamuoyunu temsil ediyorum.”

90 yaşına gelen Helen Thomas, hiçbir yorgunluk belirtisi göstermiyor. Beş kitap yazan deneyimli gazeteci, Hearst gazetesinde de köşe yazarlığı yapıyor. Thomas, kadınların iş hayatında ilerleme kaydetmesine rağmen daha önlerinde çok uzun bir yol olduğuna inanıyor ve şöyle konuşuyor: “Kadınlar, erkek egemen dünyada birçok meslekte büyük başarılar elde etti. Ancak kadınların iş dünyasında henüz gerçek eşitliği elde edebildiğini söylemek mümkün değil.”

Helen Thomas, kadın gazetecileri, Beyaz Saray’da brifinglerinde zor sorular sormaya çağırıyor. Thomas, “Herkesi öfkelendirecek sorular sormak zordur ancak bir başkana soru sormak büyük ayrıcalıktır ve böyle bir fırsatın boşa harcanmaması gerekir,” diyor. Helen Thomas, başkanların zor soruları sevmediğini, ama bu soruları duymaları gerektiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG