<!-- IMAGE -->
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 30 Mart’ta Washington’u ziyaret edecek. Ziyaret, Avrupa ülkelerinin Amerika’nın korumacı ekonomik politikalar izlemeye başladığı yolundaki iddialarının arttığı bir döneme rastlıyor. Fransa, İngiltere, ve Almanya, Amerika Savunma Bakanlığı’nın 40 milyar Dolarlık bir askeri ihalenin koşullarını, Amerikan şirketi Boeing’e göre yeniden düzenlediğini iddia ediyor. Bu düzenlemeden sonra Amerikan Northrop Grumman ve Avrupa Savunma ve Uzay Şirketi – EADS Mart başında ihaleden çekilmek zorunda kalmıştı.
Virginia’daki Teal Group şirketinden savunma uzmanı Richard Aboulafia, Amerika’nın elindeki tanker uçakların bazılarının 50 yıldır kullanıldığını söylüyor. Aboulafia, “Bu uçakları şimdi yenilemeye kalkarsanız, filonun tamamı yenilendiği zaman ilk uçaklar 75 yaşına gelmiş olur,” diyor.
İhaleye Amerikan Northrop Grumman, Airbus’un yan kuruluşu Avrupa Savunma ve Uzay Şirketi – EADS ile birlikte girdi. Amerikan Boeing de ihaleye katılanlar arasındaydı. Ancak Pentagon, koşulları değiştirince Boeing tek uygun aday olarak kaldı.
Sarkozy'den ABD'ye suçlama
<!-- IMAGE -->
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere ziyareti sırasında Amerika’yı korumacılıkla suçladı. Sarkozy, “Amerika Avrupalı müttefiklerine bu şekilde davranmamalı. Bu, lider konumundaki bir ülkeye yakışan bir tutum değil,” diyor. Fransız yetkililer, Sarkozy’nin konuyu Başkan Barack Obama’yla yapacağı görüşmede mutlaka gündeme getireceğini söylüyor.
Sarkozy ve Brown ihaledeki gelişmelerden rahatsız
Sarkozy’nin itirazına İngiltere Başbakanı Gordon Brown da destek veriyor: “Amerika’nın kararı beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu konudaki görüşlerimizi açıkça dile getirdik. Biz serbest ticaret ve adil rekabet ilkelerine bağlıyız.”
Bazıları Sarkozy’nin itirazlarına hak verse de Richard Aboulafia gibi bazı savunma uzmanları Boeing kararının arkasında, korumacılıktan ziyade, iç politik hesapların yattığını söylüyor. "Richard Aboulafia, “Bu ihalenin yaratacağı istihdam ve getireceği oylar hesaba katıldı. Demokratlar hem yasama hem de yürütmede üstünlüğe sahip. Bu nedenle Demokrat Partili Kongre üyelerinin oy getireceği hesabıyla desteklenmesine itiraz etmeyeceği aday seçilmiş olabilir,” diyor.
"Avrupa korumacılığa yönelebilir"
<!-- IMAGE -->
Bazı uzmanlar Fransa’nın Avrupa’da üretilen başka bir seçeneği varsa, Amerikan savunma şirketlerinden alım yapmadığına dikkat çekiyor ve aslı korumacılığı Paris’in yaptığını öne sürüyor.
Ancak Richard Aboulafia ihale kararının bazı Amerikalı üreticileri de zorda bırakabileceğini söylüyor. Uzman, “Burada kaygı uyandıran konu, Avrupalılar’ın tanker uçak ihalesini bahane edip, sınırlarını Amerikan savunma ürünlerine kapatma ihtimali ve bu gerçek bir tehlike,” görüşünü savunuyor.
İhale sonuçları kesinleştiği zaman kazanan Boeing olsa da Aboulafia’ya göre bu sektörün genelinde belirleyici bir durum değil. Çünkü askeri ihaleler, sivil havacılık alanında verilen siparişlerin çok gerisinde kalıyor. Uzman, daha büyük ve daha az yakıt kullanan sivil uçaklara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını bu talebin de hem Amerikan hem de Avrupalı şirketlerin büyümesine olanak sağlayacağını söylüyor.