Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın ne zaman durup, canlanmanın ne zaman başlayacağı bütün dünyayı ilgilendiriyor. Son olarak Birleşmiş Milletler'in yayınladığı bir raporda Amerikan ekonomisi hızlanmadıkça dünya ekonomisinin de canlanamayacağı bildirildi. Herhangi bir ekonominin yavaşlaması, ithalatı daraltıp ticareti küçülttüğü için öteki ülkeleri de etkiliyor. Trilyorlarca dolarlık Amerikan ekonomisindeki yavaşlama da, başta ticaret yaptığı ülkeler olmak üzere, tüm dünyayı sarsıyor.
Amerikan Kongresine her üç ayda bir ekonomi ve para politikaları hakkında bilgi veren Amerika Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, geçen haftaki en son brifing sırasında Amerikan ekonomisinde yeni bir canlanma döneminin ne zaman başlayacağı yolunda Kongre üyeleri tarafından soruların soruları yanıtladı. ABD'de Başkan’dan sonra iki numaralı en nüfuzlu kişi olarak da tanınan ve biyografisindeki adıyla “Maestro” her zamanki gibi çok ihtiyatlı konuştu. Greenspan hem önceden yazıp hazırladığı kısa konuşmasında, hem de soruları cevaplarken, Avrupa ve Japon ekonomilerinin durgun olduğunu ve Amerikan ekonomisinin daha da yavaşlama tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Greenspan şöyle konuştu:“İstenenden düşük ekonomik gelişme dönemi henüz sona ermedi. Tahminlerin de aşan bir durgunluk tehlikesinden henüz kurtulmuş değiliz ve bu tehlikeyi önleyecek kararları almamız gerekiyor. Ekonomideki bu zayıflık ülke dışındaki talep azalmasından kaynaklanabileceği gibi, ülke içi gelişmelerden ileri geliyor olabilir. Yılın başlarında aldığımız önleyici tedbirlerle hükümetin uyguladığı gelir vergisi iadesi, yılın geri kalan bölümünde ekonomi üzerinde olumlu etkisini göstermeye başlayabilir.”
Ekonomiyi canlandırabilmek amacıyla faiz oranlarında yılbaşından buyana altı kez indirime gitmiş bulunan ABD Merkez Bankası'nın Başkanı, canlanmanın artık başlaması gerektiğine inanıyor. Amerikan şirketleri son bir yıldır karlarının düştüğünü, mallarına talebin düştüğünü öne sürerek çalışanları işten çıkartıyor. Greenspan bu karanlık tabloyu şöyle yorumladı:"Aylardan beri şirketlerden tekrar tekrar her gün, duyduğumuz kötümser gelişmelere ve açıklamalara rağmen, ekonomi hala bütün gücüyle ayakta duruyor. Bu da sistemde temel bir sağlamlığın varlığını gösterir."
ABD Merkez Bankası bu yılki ekonomik gelişmeyi yüzde 1 ile 2 arasında, önümüzdeki yıl ise yüzde 3 civarında tahmin ediyor. Merkez Bankası Başkanı’na Kongre üyelerinin sorduğu sorulardan biri de Doların değeri ile ilgiliydi. Greenspan Doların değerinin bu kadar güçlü olmasının ihracatı düşürdüğünü ve özellikle imalat sektörüne zarar verdiğini kabul etti. Doların değeriyle ilgili kararlar, hükümetten tamamen bağımsız olan Merkez Bankası’nın değil, Maliye Bakanlığı’nın yetki alanına giriyor. Doların değerinin bu kadar yüksek tutulmasının, başta ihracatta düşüş olmak üzere, ülke ekonomisine verdiği zararlar bugünlerde finansman çevrelerinde en çok tartışılan konulardan biri. Ülke ekonomisini canlandırmak için doların değerinin düşürülmesini isteyenlerin baskısı giderek artıyor. Buna rağmen hafta sonunda taamamlanan Sekizler Grubu zirvesinde Maliye Bakanı Paul O’Neill güçlü dolar politikasının devam edeceğini söyledi.