Erişilebilirlik

İngiliz Pop'unun  Yeni Yıldızı Dido - 2001-07-26


İngilizler’in yeni pop starı Dido Armstrong No Angel adlı albümüyle Amerika'da gençlerin sevgilisi oldu. Adını Afrika mitolojisindeki savaşçı bir tanrıçadan alan Dido, 25 Aralık 1971'de Londra'da doğmuş. Altı yaşında keman ve piyano çalmaya başlamış.16 yaşında Londra pub'larında şarkı söyleyerek profesyonel müzik yaşamına atılmış, ardından erkek kardeşinin Faithless adlı grubunda solistlik ve vokalistlik yapmış, iki yıl boyunca topluluğun turnelerine katılmış. Dido'nun ağabeyi Rollo, Faithless'in kurucusu ve İngiltere'nin en ünlü dans müziği bestecilerinden. Grubun 1996'da çıkan ilk albümü Reverence'da Dido "Flowerstand Man" adlı parçayı seslendirmiş. Buarada şarkı sözü yazıp beste yapmış, bir yayınevinde yarım gün çalışırken hukuk fakültesine devam etmiş ama bir türlü müzikte adını duyuramamış. Derken 1997'de Arista Plak Şirketi'yle anlaşıp ilk albümü No Angel'ı kaydetmiş. Albüm 1999 Haziran’ında çıkmış ama hemen listelere tırmanmaya başlamamış. Derken üç platin albüme ulaşmış son bir yıl içinde üç milyondan fazla satarak. Albümün bu kadar ilgi görmesini sağlayan parça "Thank You."

Elton John ve Eminem gibi ünlülere şarkı sözü yazan Dido’nun hemen hemen bütün parçaları kendisine ait. Dido Eminem’in iki videosuna çıktı ve Britney Spears’ın yeni albümü için de bir parça hazırladı. Dido'nun en önemli özelliklerinden biri parçalarının sözlerini kendisinin yazması ve beste de yapması. Ayrıca birçok sanatçıya da parça yazıyor. 2001 Grammy ödül töreni unutamadığı olayların başında geliyor. O gece rap şarkıcısı Eminem'le İngilizler'in ünlü müzik ustası Elton John, Dido'nun "Thank You" adlı parçasını birlikte seslendirdi. Düet büyük ilgi gördü. Zaten Eminem "Stan" plağında da Dido'nun bu güzel ballad'ına yer vermişti. Dido, ödül törenlerinden nefret ettiği için törene gitmediğini, düeti Los Angeles'daki otel odasından izlediğini söylüyor. Dido, İngiliz ama henüz Elton John'la da tanışmamış.

No Angel albümü önce Avrupa'da ardından da Amerika'da milyonlar sattı, Japonya'da listebaşı oldu. Genç şarkıcı henüz Avrupa'da turneye bile çıkmamış. Yakında bunu gerçekleştirmek istiyor. Dido bu yaz Amerika'da konserler verdi ama hayranlarının sık sık "ikinci albümünüz ne zaman çıkıyor?" sorusundan rahatsız oldu ve "Daha yeni yakaladığım şöhretin tadını bile çıkarmadım, yeni bir çalışmaya hazırlanacak vaktim yok," dedi. Önümüzdeki yıllarda adından sık sık sözettireceğe benzeyen genç sanatçı spor giyinmeyi seviyor. Kilo almamak için spor yapıyor.Haftada enaz dört kez enaz yarım saat yüzüyor. Turnedeyken, seyahat ederken hep havuzu olan otellerde kalmasının nedeni de yüzme merakı. Birkaç yıl önce vejeteryan olmuş, et yemiyor. Güzel bir müzik ve ses dinlemek ve dinlenmek istiyorsanız, Amerika'da da yeni bir rüzgar estiren Dido'nun No Angel'ını deneyin.

XS
SM
MD
LG