Erişilebilirlik

Başkan Bush’dan embriyo  kök hücre araştırmalarına sınırlı destek.. - 2001-08-10


Başkan Bush, insan embriyosundan alınan kök hücreler üzerinde sınırlı olarak bilimsel araştırma yapılmasını onayladı ve bu çalışmalara federal hükümetin ödenek sağlayacağını açıkladı. Dün akşam(Perşembe)televizyondan halka hitabeden Başkan, kök hücre çalışmalarına yapılacak parasal yardımın, bu iş için zaten parçalanmış olan 60 embriyo üzerindeki testlerle sınırlı olacağını söyledi.

Karara varmadan önce çok düşündüğünü söyleyen Başkan, embriyolar üzerindeki kök hücre araştırmalarının, hem büyük umutlar hem de büyük tehlikeler içerdiğini vurguladı “Dolayısıyla bu konuda çok dikkatle hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Bush'un Cumhuriyetçi Parti'sindeki muhafazakar kanat, bu tür araştırmalara şiddetle karşı çıkıyor, ılımlılar ve bilim adamları ise araştırmaların desteklenmesini istiyorlardı.

En ilkel hücre sayılan embriyo kök hücreler, oluşumlarının ilk zamanlarında vücuttaki hücrelerden herhangi birinin şekline girebildiği için, zarar görmüş organ veya dokuların yenilemesinde büyük umut vaad ediyor. Yaşamın embriyoda başladığını kabul eden dinciler, ceninlerin bilimsel deneyler için kullanılmasının cinayet olduğu gerekçesiyle tüm araştırmaların yasaklanmasını istiyorlar.

Katoliklerle Protestanların çoğu kararı sert bir dille kınarken, Amerika’nın en büyük kiliselerinden Presbiteryan Kilisesi Bush’un kararını desteklediğini açıkladı. Kürtaj karşıtı gruplar da ikiye bölünmüş durumda. Bir grup, kök hücre için embriyo yetiştirilmesinin kürtajdan farklı olmadığını savunurken, diğer grup çeşitli hastalıklara tedavi bulunabileceği umuduyla araştırmaları destekliyor.

XS
SM
MD
LG