Erişilebilirlik

ABD'nin İsrail-Filistin çatışması konusunda gerçekçi olması gerekir - 2001-09-14


New York’ta Dünya Ticaret Merkezi ve Washington’da Pentagon binalarına yönelik saldırıların yarattığı büyük şok devam ederken sorular ve yorumlar birbirini kovalıyor. Terör eylemini kim, niçin gerçekleştirdi? Emekli general ve üst düzeyde bir eski Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) yetkilisi olan John Singlaub, Pentagon’daki patlamayı evinin penceresinden dışarıyı seyrederken gördüğünü söylüyor: "Dünya Ticaret Merkezine yönelik saldırılar bence sembolikti. Ama Pentagon’a karşı düzenlenen saldırı, Amerikan hükümetine yönelikti. Benim açımdan bu bir savaş halidir. Mümkün olduğu kadar çabuk bu eylemi kimin yaptığını bulmak zorundayız. Ülke ya da grup, kim yaptıysa bunun bedelini ödemelidir. Buna asla gözyumamayız. Aksi halde büyük ölçüde bu tür eylemleri teşvik etmiş oluruz."

Müslüman ülkelerde uzun süre görev yapmış üst düzeyde bir Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) yetkilisi olan Milt Bearden ise bu tür bir felaketin, Amerikan politikasının yeniden gözden geçirilmesini gerekli kıldığı görüşünde: "Bu çok büyük bir olay. Öylesine iyi koordine edilmiş, öylesine kararlı yürütülmüş ki, bence uluslararası terörizmin tüm niteliğini ya da bizim buna bakış açımızı değiştiriyor. Şimdi Amerikalılar şu soruyu soracak: Bu seferki çok büyük. Çok can kaybı oldu. Niçin yapıldı bu? Bazı insanlar neden Amerika’yı vurmak için ölmeye ve bu kadar çok insanı öldürmeye varacak kadar aşırıya gitmeye hazır?"

Eski CIA yetkilisi Bearden, saldırının Usame Bin Ladin ya da çevresindeki insanlar tarafından düzenlenmiş olabileceğini söylüyor. Ama Bearden eğer öyle değilse Amerika’nın terörizme karşı nasıl karşılık verileceği konusunu kökünden soruşturmak zorunda kalacağı uyarısında bulunuyor: "Usame Bin Ladin’e takıldık kaldık. Son üç , dört yıldır öylesine Bin Ladin ile ilgilendik ki, dünyada terör tehditinin bir tek ondan geldiği düşüncesine kapıldık. Birisi kalkıp şu soruyu sormalıdır: Dünyanın diğer yerlerindeki tüm acılar insanları Amerika’da uçak kaçırıp New York’ta binalara ve Pentagon’a saldırtacak bir noktaya varmışken biz niye tüm dikkatimizi Afganistan’da bir mağarada saklanan bu adam üzerine topluyoruz?"

CIA yetkilisi Milt Bearden, Amerika’nın İsrail-Filistin çatışmasından ve bu soruna yönelik bir politika izlemekten kaçınmasına imkan olmadığı görüşünde. General Singlaub ise Amerika’nın istesin ya da istemesin bir tür bir dünya savaşına karıştığını ileri sürüyor: "Aşırı eğilimli müslümanlar dünyadaki tüm sorunlardan bizi sorumlu tutuyor ve bize zayıf bir hedef olduğumuzu göstermek istiyorlardı. Şimdi böyle olduğumuzu gördük."

General Singlaub Amerika’nın İsrail-Filistin mücadelesine karşı daha gerçekçi davranması gerektiğini, hedefin önce çatışma dönemini sona erdirmek olması gerektiğini söylüyor. Bu arada Amerika’daki ılımlı müslüman toplulukları saldırıları kınamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG