Erişilebilirlik

Gürcistan'daki Çeçen Mülteciler Baskı Altında - 2002-02-10


Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Dairesi, Rusya’nın, Gürcistan’daki Çeçen mültecileri ülkelerine dönmeye zorlamasından kaygı duyduğunu bildirdi. BM yetkilileri Çeçen mültecilerin şu sırada geri dönmelerinin güvenlikleri açısından tehlikeli olduğunu belirtiyorlar.

Mülteciler Dairesi, Gürcistan’ın kuzeybatısındaki Pankisi vadisine yerleşen Çeçen mültecilerin durumunu yakından izlediklerini bildirdi. Halen bölgede 1999’da Çeçenistan’daki savaştan kaçan 7,000'den fazla Çeçen mülteci yaşıyor. BM Mülteciler Dairesi sözcüsü Peter Kessler, mültecilerin büyük çoğunluğunu kadınlar, çocuklar ve yaşlıların oluşturduğunu açıkladı. Mültecilerin yüzde 80’nin bölgedeki Gürcü ailelerin yanında yaşadığını belirten sözcü, Rus yetkililerin Pankisi vadisine giderek Çeçen mültecileri geri dönmeye teşvik ettikleri yolunda haberler aldıklarını söyledi.

BM Mülteciler Dairesi sözcüsü, bir geri dönüş olacaksa, bunun mutlaka gönüllü olması gerektiğini ve bu görüşü Moskova ve Tiflis hükümetlerine açıkça ilettiklerini bildirdi. Mülteciler Dairesi'nin Çeçenleri, çatışmaların hala devam etiği bir sırada evlerine dönmeleri için teşvik edemeyeceğini belirten Kessler, Gürcistan hükümeti tarafından yapılan ve Çeçen mültecilerin dönmeye zorlanmayacakları yolundaki son açıklamaları memnunlukla karşıladıklarını söyledi. Kessler'in açıklamasına göre, birçok mülteci, BM yardım görevlilerine can güvenlikleri konusunda kaygı duydukları için Çeçenistan’a dönmek istemediklerini söyledi. Tiflis'te, Gürcü yetkililer de bu kaygılardan haberder olduklarını söylüyorlar.

Gürcistan'ın Akhmeta bölgesinde bazı yerel sakinlerin, Çeçen mültecilere düşmanca davrandıklarını belirten BM sözcüsü, bu kişilerin Çeçenlere karşı silahlı çeteler oluşturduklarını ancak Gürcü hükümetinin geçenlerde bu grupları dağıttığını söyledi. Bunu olumlu bir gelişme olarak niteleyen sözcü Kessler, Tiflis hükümetinin bu tutumunun devamını beklediklerini belirtti. Kessler, BM Mülteciler Dairesinin gerginlik nedeniyle bölgeye yardım sevkini birkaç hafta durdurmak zorunda kaldığını ancak hem mültecilere hem de onları yanlarında barındıran ailelere yardımın yeniden başladığını açıkladı.

Bu arada 150 bin Çeçen de komşu İnguşistan Cumhuriyetine sığınmış bulunuyor. Çeçenler, Rusya’ya bağlı bir özerk cumhuriyet olan İnguşistan’da üç yıldan beri mülteci olarak yaşıyor.

XS
SM
MD
LG