Erişilebilirlik

Amerikalı Gazeteci Öldürüldü - 2002-02-22


Pakistan'da geçen ay kaçırılan Amerikan Wall Street Journal gazetesi muhabiri Daniel Pearl'ün öldürülmüş olduğu açıklandı.

Başkan Bush, resmi ziyaret için bulunduğu Çin'in başkenti Pekin'de bu sabah yaptığı açıklamada Pearl'ün öldürülmesini barbarlık olarak niteledi ve bütün Amerikalıların olayı derin üzüntü ve tepkiyle karşıladığını belirtti. Pearl'ün ailesine başsağlığı dileyen Bush bu tür olayların Amerika'nın teröre karşı savaş konusundaki kararlılığını arttırdığını söyledi.

38 yaşındaki gazeteci 23 Ocak'ta Karaçi'de, Taleban ve El Kaide taraftarı bir radikal İslamcı grubun lideriyle röportaj yapmak için buluşmaya gittiği zaman kaçırılmıştı. Pearl'ü kaçıranlar, kendisini, başına bir tabanca tutulmuş olarak gösteren fotoğraflarını elektronik postayla göndermişler ve Pearl'e karşılık Amerika'nın, Afganistan'da ele geçirirerek sorgulanmak üzere Küba'daki Guantanamo üssüne götürdüğü Pakistan vatandaşlarını serbest bırakmasını istemişlerdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Pearl'ün öldürüldüğünü gösteren video bandın dün gece Pakistan makamları tarafından Karaçi'deki Amerikan Konsolosluğuna iletildiğini açıkladı.

2000 yılındanberi Wall Street Journal'ın Hindistan'ın Mumbay (Bombay) kentinde gazetenin Güney Asya Büro Şefi olarak görev yapan Daniel Pearl, Paris'ten Amerika'ya giderken ayakkabasının tabanında taşıdığı patlayıcı maddeyle uçağı imha etmek istediği bildirilen ve yakalanan Richard Reid'in bölgedeki bağlantıları konusunda bilgi toplamak için Karaçi'ye gitmişti.

Evli olan Daniel Pearl'ün hamile eşi Mariane Pearl, Mayıs ayında ilk çocuklarını dünyaya getirecek.

XS
SM
MD
LG