Erişilebilirlik

ABD Nükleer Tehditleri Gözden Geçiriyor - 2002-03-10


Amerika Savunma Bakanlığı’nın, yeni tip nükleer silah geliştirip, yerleştirme konusunda hazırlık planları yaptığı bildiriliyor. Başlıca Amerikan gazetelerinde yayınlanan habere göre, yönetim aynı zamanda ülkenin Soğuk Savaş sonrası dönemde karşılaşabileceği yeni tehditleri de belirlemeye çalışıyor. Savunma Bakanlığı yetkilileri haberle ilgili ayrıntılı bilgi vermemekle birlikte, yapılan çalışmaları “çok geniş kapsamlı değerlendirmeler” olarak nitelediler.

New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times gibi en büyük gazetelerde yer alan haberler, gizli bir Savunma Bakanlığı belgesine dayandırılıyor. Gazetelerin bildirdiğine göre, bu belgede nükleer silahların kullanılmasını gerektirebilecek acil durumlar ortaya çıkabileceğine işaret ediliyor. Bu tehlikeli durumlara, Irak'ın İsrail'e, Kuzey Kore'nin de Güney Kore'ye nükleer saldırı ihtimali örnek olarak gösteriliyor.

Üç büyük gazetenin haberinde ayrıca, Savunma Bakanlığı’nın, biyolojik ve kimyasal silah yığınakları gibi derinlere gömülü veya çok güçlü korunaklar ardında gizlenen tehlikelere nüfuz edebilecek türde yeni nükleer silah çeşitlerini inceleme çağrılarını ele aldığı da belirtiliyor.

Savunma Bakanlığı yetkilileri askeri planlamalar hakkında ayrıntılı bilgi veremeyeceklerini söylediler. Ancak yapılan açıklamada nükleer değerlendirmenin, Amerika ve müttefiklerini hedef alabilecek çeşitli alternatif tehlikeleri hesaba kattığına işaret ediliyor ve hazırlıklı olmanın caydırıcı etkisi hatırlatılıyor.

XS
SM
MD
LG