Erişilebilirlik

Filistin Devletine İlk Yeşil Işık - 2002-03-13


BM Güvenlik Konseyi, ilk kez Filistin’in bağımsızlığına destek veren bir karar tasarısını onayladı.

Tasarıyı hazırlayan ülkeler arasında ABD'nin de bulunması tarihi bir gelişme olarak nitelendirildi.

Karar, İsrail ve Filistin sınırları tanımlanmış, güvenlikli bir bölgede barış içinde birlikte yaşayan iki ayrı devlet olarak öngörülüyor.

Karar, şiddetin bir an önce durdurulması, terör ve kışkırtıcı eylemlere son verilmesi için taraflara çağrıda da bulunuyor. İsrail Başbakanı Ariel Sharon ile Filistin lideri Yaser Arafat’ın da bir an önce barış görüşmelerine başlamaları gerektiği vurgulanıyor.

BM Güvenlik Konseyi kararı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah tarafından gündeme getirilen barış planına da destek veriyor. Prens, 1967’den bu yana işgal ettiği topraklardan çekilmesi halinde Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerini normalleştireceğini söylemişti.

Konseye üye 14 ülkenin olumlu oy verdiği tasarı İsrail ve Filistin’in BM’deki temsilcileri tarafından memnunlukla karşılandı.

Suriye, tasarının İsrail işgaline ilişkin sorunları ele almadığı gerekçesiyle, oylamada çekimser kaldı. Şam yönetimi, Konsey’e sunduğu bir tasarıda İsrail’den “işgalci kuvvet” olarak bahsetmiş ve Sharon hükümetini, sivillerin can güvenliğini korumaya yönelik uluslararası kurallara uymaya çağırmıştı.

XS
SM
MD
LG