Erişilebilirlik

Powell: İsrail Hemen Çekilmeli - 2002-04-08


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail askerlerinin hemen Batı Şeria’dan çekilmesini gerektiğini açıkladı.

Orta Doğu sorunuyla ilgili olarak çıktığı gezinin ilk durağı Fas'ın Agadir kentinde Kral Muhammed’le görüştükten sonra açıklama yapan Powell, Filistin kent ve kasabalarında devam eden İsrail askeri operasyonunun ciddi stratejik sorunlar yarattığını belirtti.

Fas Kralı da Powell’ın gezisinin doğrudan Kudüs’te başlamasının daha etkili olacağı görüşünü savundu. Powell ise Cuma günü bölgeye gitmeden önce Arap ve Avrupalı liderlerle danışmalarda bulunmak istediğini söyledi.

Fas’ın resmi açıklamasında Kral Muhammed’in Amerika’dan İsrail kuvvetlerinin hemen çekilmesini ve Arafat’a uygulanan kuşatmanın kaldırılmasını sağlamasını istediği belirtildi.

Amerika Dışişleri bakanı Suudi Arabistan ve diğer Amerikan dostu Arap ülkelerinden, Arafat’a, terör eylemlerini ve özellikle İsrail’in Batı Şeria’ya yönelik askeri operasyonuna yolaçan bombalı intihar saldırılarını durduması için daha çok baskı yapmasını istiyor.

Powell, Washington’dan ayrılırken televizyonda yayınlanan bir demecinde ılımlı Arap devletlerinin, süregelen kandökümünü durdurma imkanı varken olup bitene seyirci kalamayacağını belirtti. Powell şöyle dedi: "Kudüs’e gitmeden önce Arap dostlarımla görüşmemim nedeni, kendilerini daha aktif bir rol oynamaya teşvik etmek. Filistin liderlerini şiddeti kontrol altına almada daha sorumlu davranmaya zorlamaları gerekiyor. İnsanları şiddete kışkırtma yerine barıştan sözedilmeli. Arap dostlarımıza bu konuda görev düşüyor ve kendilerine bu rolü üstlenmeleri gerektiğini anlatmak istiyorum."

Dışişleri Bakanı Powell, yarın Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştükten sonra Madrid’e geçecek ve Avrupa Birliği Dış Politika sorumlusu Javier Solana ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile biraraya gelecek.

İsrail’in Batı Şeria’daki askeri operasyonunu hemen durdurmasını isteyen Powell, Cuma günü Kudüs’te olacak. Powell’in İsrail ve Filistin liderleriyle yapacağı görüşmelerin en az üç gün sürmesi bekleniyor. Powell, koşullar elverirse Arafat ile de biraraya geleceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG