Erişilebilirlik

Chavez Yeniden İşbaşında - 2002-04-14


Venezüella’da askeri darbeyle görevden alınan Hugo Chavez yeniden işbaşına geldi.

Pazar günü televizyonda bir konuşma yapan Chavez, Venezüella’daki halkçı devrimin engellenemeyeceğini söyledi. Başarısız darbeden iki gün sonra göreve gelen Chavez, kendisine destek verenlere teşekkür etti ve ülkenin çıkarları açısından muhalifleriyle bir an önce uzlaşmayı umduğunu söyledi. Chavez’ı, başkentteki başkanlık sarayına, Cuma gününden bu yana tutulduğu Ochila Adası’ndan, askeri bir helikopter taşıdı.

Venezüella Lideri, başkanlık konutuna varışında binlerce taraftarı tarafından sevinç gösterileriyle karşılaştı. Chavez, başkanlık görevini, Cumartesi günü bu göreve getirilen Diosdado Cabello’dan devraldı. Chavez’in yardımcısı ve müttefiki Cabello, Venezüella’lı lider dönene kadar başkanlık görevi yapacağını açıklamıştı. Ordu tarafından darbeden sonra kurulan geçici hükümet, Chavez’e bağlı isyancı grupların ve binlerce kişinin katıldığı gösteriler ve bu gösterilerde 13 kişinin ölmesi üzerine görev yapamaz hale geldi. İstifasını ulusal radyodan açıklayan geçici hükümetin başkanı Pedro Carmona ve diğer yetkililer tutuklandı.

Ordu darbeyi, Cuma günü Chavez’in başkenteki barışçı bir gösteriye katılanlara ateş açılmasını emdretmesi üzerine düzenlemişti. Bu gösteride 14 kişi öldü, 200’den fazla kişi de yaralandı.

XS
SM
MD
LG