Erişilebilirlik

Powell: ABD'nin Çözüm Arayışı Sürecek - 2002-04-17


Dışişleri Bakanı Powell, İsrail-Filistin çatışmasına çözüm bulmak için 6 gündür sürdürdüğü temaslarda ilerleme sağlayamadı ve yakında yeniden Ortadoğu’ya döneceğini söyledi.

Powell’ın taraflarla yaptığı görüşmelerde ateşkes veya İsrail’in Batı Şeria’dan çekilmesi konusunda anlaşma sağlanamadı. Ancak Powell bölgeden ayrılmadan önce düzenlediği basın toplantısında Bush yönetiminin sonunda Filistinliler’in devlet ilanını sağlayacak bir barış anlaşmasına varılması yönünde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Colin Powell, Ortadoğu işlerinden sorumlu yardımcısı William Burns’ün bölgede kalarak temaslara devam edeceğini, ayrıca Merkezi İstihbarat Dairesi Başkanı George Tenet’le Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Anthony Zinni’nin tekrar bölgeye gideceklerini açıkladı. Powell, İsrail Batı Şeria’dn çekilmeden derhal bir ateşkese gidilmesinin istenen sonucu vermeyeceğini de belirtti.

Dışişileri Bakanı Powell, İsrail Başbakanı Ariel Sharon’un Batı Şeria’dan hafta sonunda çekilme konusunda bir takvim verdiğini ancak bunun için mevcut bazı sorunların giderilemediğini söyledi. İsrail, aradığı bazı kişilerin Beytüllahim’deki Doğuş Kilisesi’nde ve Ramallah’da Filistin Lideri Yaser Arafat’ın karargahında saklandığını söylüyor. Powell, Ortadoğu gezisinin sonunda Arafat’la ikinci kez görüştü. Görüşmeden sonra Arafat, gazetecilere, İsrail-Filistin barışı ve İsrail askerlerinin Batı Şeria’dan çekilmesi konusundaki çabaları nedeniyle Amerika’ya minnet duyduğunu söyledi. Ancak Arafat, İsrail’in yönetim merkezini geçen aydan bu yana sınırlı su ve elektrik vererek abluka altında tutmasından duyduğu öfkeyi de dile getirdi.

Arafat, İsrail’in Batı Şeria’yı işgalinin, Cenin ve Beytüllahim’de yaptıklarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Arafat’ın baş görüşmecisi Saib Erakat da İsrail Başbakanı Sharon’u, Powell’ın temaslarını baltalamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Powell, Sharon’dan, Arafat’ın içinde bulunduğu koşulları hafifletmesini istedi, Filistinliler'le terörün durdurulması yönünde konuşmasına imkan verilmesini istedi. Dışişleri Bakanı şiddet olaylarının Filistinliler’in hayallerini rehin aldığını ve bir Filistin devleti kurulmasını sağlayacak siyasi anlaşmaya varılmasını engellediğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG