Erişilebilirlik

BM Ortadoğu İnceleme Gezisini İptal Etti - 2002-04-19


BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mary Robinson, Ortadoğu'ya yapmayı planladığı inceleme gezisini iptal ettiğini açıkladı. Robinson, kararını İsrail'in işbirliği yapmayı reddetmesi üzerine aldığını bildirdi.

Robinson, İsrailli yetkililerin son çatışmalarda insan haklarının ihlal edildiği yolundaki iddiaları soruşturmak üzere bölgeye gidecek BM ekibine yardımcı olmayacaklarını öğrendiğini, bu nedenle de geziyi iptal ettiğini söyledi.

BM yetkilisi, bununla birlikte, işgal altındaki Filistin topraklarında "giderek kötüleşen koşullar" hakkında Komisyon'a rapor sunacağını da belirtti. Robinson, raporunu, işgal altındaki bölgede bulunan tüm ilgili tarafların verdiği bilgilere dayandıracacağını da sözlerine ekledi.

İsrail'in Cenevre'deki BM Temsilcisi Yaakov Levy ise, hükümetin, BM ekibinin talebini halen incelediğini belirtti. Levy, Mary Robinson'a, Filistinliler'in neden olduğu insan hakları ihlallerini içeren kabarık bir dosya sunacağını da vurguladı.

BM İnsan Hakları Komisyonu, 5 Nisan'daki toplantısında, İsrail'in insan haklarını ihlal ettiği yolundaki iddiaları incelemek üzere bölgeye Robinson başkanlığında bir heyet göndermeyi kararlaştırmıştı.

Robinson'a bu gezisi sırasında İspanya eski Başbakanı Felipe Gonzalez ve Güney Afrikalı Lider Cyril Ramaphosa'nın da eşlik etmesi bekleniyordu.

XS
SM
MD
LG