Erişilebilirlik

Bush: Moskova Batı'ya Daha Yakın - 2002-05-28


Başkan Bush, Roma’da Salı günü resmen oluşturulan NATO-Rusya Konseyi’ni memnunlukla karşıladığını söyledi. Başkan Bush, Rusya’ya, ittifak kararları üzerinde veto yetkisi vermeyen ortaklığın başlamasından sonra, imzalanan anlaşmanın Moskova’yı Batı’ya daha da yakınlaştıracağını söyledi.

Başkan Bush imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Rusya’yla NATO arasında ortak konsey kurulmasının tarihi önemini vurguladı ve Moskova’yla Batı arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven içinde daha da gelişeceğini söyledi.

NATO üyesi 19 ülkenin liderlerinin anlaşmayı imzalamasından hemen önce konuşan Başkan Bush, geleceğe bakma zamanı geldiğini söyledi. Bush, Soğuk Savaş’ın ürünü olan NATO’nun kendisini yeni tehditlere karşı uyarlaması gerektiğini de bildirdi.

Başkan Bush, Konsey sayesinde NATO’yla Rusya’nın terörizmle mücadeleden acil durumlar karşısında hazırlığa kadar çok çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendireceklerini de söyledi.

NATO’nun Roma yakınındaki bir hava üssünde yaptığı zirve öncesinde Bush ve Putin Moskova'da biraraya gelerek 10 yıl içinde 2 ülkenin sahip olduğu nükleer silahların 2/3 oranında azaltılmasını öngören bir anlaşma imzaladı.

Başkan Bush, bir haftalık Avrupa gezisinde İtalya ve Rusya’dan önce Almanya ve Fransa’yı da ziyaret etti. Başkan, Avrupa ülkelerinde liderlerle yaptığı görüşmelerde, terörizme karşı açılan uluslararası savaşın genişlemesinden duyulan kaygıları gidermeye çalıştı.

XS
SM
MD
LG