Erişilebilirlik

En Az 71 Ölü - 2002-07-02


Rusya'nın Başkır Havayolları şirketine ait Tupolev-154 tipi jet "charter" yolcu uçağıyla DHL Kargo şirketine ait Boeing-757 tipi jet uçağı Pazartesi gece yarısına doğru Almanya'nın güneyinde, İsviçre-Almanya sınırındaki Contance gölü üzerinde çarpıştı. İki uçakta toplam 71 kişi bulunuyordu.

Görgü tanıkları havada ateş topları gördüklerini ve şiddetli bir patlama duyduklarını söylediler. Constance kenti ve çevresinde bazı cesetler bulundu. Yolcu uçağının, Almanya'nın güneyindeki Uberlingen kasabası çevresine, kargo uçağının ise Constance gölüne düştüğü bildirildi. Rusya'daki Başkurtistan Otonom Cumhuriyeti'nin Başkır Havayolu Şirketine ait uçakta 57 yolcu ve 12 kişilik mürettebat bulunduğu bildirildi. Uçak, Başkurtistan'dan bir grup öğrenciyi, İspanya'nın Barselona kentine turist olarak taşıyordu. Kargo uçağında ise biri İngiliz biri Kanada vatandaşı olan sadece iki pilot bulunuyordu.

Çarpışmanın nasıl meydana geldiği belli değil. İsviçre'nin Zürih havaalanı trafik kontrol görevlileri, Rus uçağının pilotunu, kargo uçağına çok yaklaştığı için birkaç kez uyardıklarını ancak pilottan cevap almadıklarını söylediler.

DHL şirketine ait kargo uçağı, Bahreyn'den Brüksel'e gidiyordu. Arama ve kurtarma ekipleri, Rus yolcu uçağına ait kara kutuyu buldular.

Rus uçağında ölen çocukların yolculuğu, Rusya’nın, müslüman nüfuslu Başkurtistan Cumhuriyeti’nde başlamıştı. Moskova’dan binmeleri gereken tarifeli uçak kalkmayınca, çoğu yerel hükümet yetkililerinin çocukları olan bu yolcular, Başkır Havayollarına ait charter uçağıyla yola çıkarıldı.

Kazanın Başkurtistan’ın başkenti Ufa’da duyulması üzerine Cumhurbaşkanı Murtaza Rahimov, üç günlük yas ilan etti. Ural dağları yakınındaki Başkurtistan Cumhuriyeti’nin farklı etnik gruplardan oluşan nüfusu, yaklaşık 4 milyon. Cumhuriyet adını Türk kökenli Başkırlar’dan alıyor. Öteki büyük etnik grupların başında ise Tatarlar ve Ruslar geliyor.

XS
SM
MD
LG