ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Ankara’dan ayrılırken düzenlediği basın toplantısında Amerika’nın Saddam Hüseyin’i devirmeye kararlı olduğunu açıkladı. Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Washington’un Irak Lideri Saddam Hüseyin’i devirme kararlılığından Türkiye’nin de yarar sağlayacağını söyledi.
Wolfowitz, Irak rejiminin ABD'ye düşman olduğunu ve Washington ile müttefiklerinin Saddam Hüseyin’in yarattığı tehlike ile sonsuza dek birlikte yaşayamayacağını da kaydetti. Irak’ta rejiminin nasıl değiştirileceği konusunda kararı Bush’un vereceğini belirten Bakan Yardımcısı, Başkan'ın henüz karar vermediğini vurguladı. Wolfowitz bu nedenle Ankara’ya Türkiye’nin rolü konusunda bir öneriyle gelmediğini, Türk hükümetinden bir karar almasını istemediğini bu aşamada sadece Türkiye’nin görüşlerinden yararlanma amacı taşıdığını söyledi.
Wolfowitz, hedeflerinin demokratik bir Irak kurulması olduğunu belirtirken bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini de tekrarladı.
Görüşmeler hakkında Associated Press ajansına açıklama yapan üst düzeyde bir Türk yetkili, Irak’a düzenlenecek bir askeri harekatla ilgili bir sürprizle karşılaşmamak için Washington ile sürekli temas halinde olmak istediklerini belirtti. Bu isteklerini Wolfowitz ve beraberindeki heyete ilettiklerini bildiren yetkili Irak konusunda atılacak her adım için ABD ile danışmak ve askeri harekatı tam başlarken öğrenmek istemediklerini söyledi. Türk yetkili, Ankara’nın askeri harekat konusundaki çekincelerini Wolfowitz’e yeniden aktardığını da sözlerine ekledi..
Türkiye, Amerikan askeri harekatının Irak sınırından topraklarına bir Kürt mülteci akınına yolaçmasından kaygı duyuyor. Ancak Türk basınında çıkan haberlere göre Ankara, Wolfowitz’e ABD'nin Bağdat hükümetini devirecek bir Amerikan askeri harekatını destekleyeceğini bildirdi.
Hürriyet gazetesi, Türk hükümetinin bunun karşılığında Washington’dan 4 milyar Dolar'lık askeri kredi borcunun silinmesini istediğini yazdı. Türkiye ayrıca kurulacak yeni Irak yönetiminde Kürtlere bağımsız devlet statüsü verilmeyeceği garantisi de istedi.
Siyasi gözlemciler, Ankara’nın kendi sorunlarının, Washington’u Irak’a saldırmaktan vazgeçirmeye ikna gücünü azaltığını bildiriyor. Dış politika yazarı Cengiz Çandar, Ankara’nın artık askeri harekata karşı çıkmak yerine ABD’den siyasi ve ekonomik güvenceler alma çabası içine girdiğini öne sürdü.
Çandar, Başbakan Ecevit’in erken seçim kararıyla ABD'nin Ocak ya da Şubat’ta Irak’a karşı girişeceği harekattan önce Ankara’da sağlam bir hükümet bulunmasını sağlamayı amaçladığını da savundu.