Erişilebilirlik

'Şirket Yolsuzlukları Ekonomiyi Tehdit Ediyor' - 2002-07-17


Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan Salı günü Senato’ya bilgi verirken söylediklerini Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nde de tekrarladı. Greenspan, % 3,75’lik bir büyüme öngörüldüğünü söyledi, ancak şirket skandallarının ekonomik istikrarı tehdit etmeye devam ettiğini vurguladı.

Greenspan, bununla birlikte, halkın öfkeli olduğu bir dönemde Kongre’nin aşırı bir hükümet kontroluna yol açacak yasalar çıkarmasından ve bunun da iş hayatının etkinliğine zarar vermesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Kongre üyesi John LaFalce’in bir sorusu üzerine Greenspan, ABD'nin en büyük 100 şirketinin yöneticilerinin mali hesaplardan sorumlu tutulmasını isteyen öneriyi desteklediğini söyledi. Ancak Greenspan bunun hisse senetleri borsada alınıp satılan tüm şirketlere uygulanması konusunda tereddütü olduğunu belirtti. “Ben sadece en büyük 1000 şirketin değil 17 bin şirketin yöneticilerinin mali açıdan sorumlu olmasını isterim” diyen Kongre üyesine, Merkez Bankası Başkanı, "Eğer şirketler bu işi kendi istekleriyle yapacaklarsa, itirazım yok. Ancak bu kadar büyük bir yükü şirketlere empoze etmeyi istemem. Çünkü bütün şirketlere böyle bir yükümlülük getirmek yerine, asıl kontrol altına alınması gereken küçük bir grubun üzerinde yoğunlaşılmasını tercih ederim," dedi. ABD Kongresi, son büyük şirket yolsuzluk ve iflasları karşısında kamuoyunun da baskısıyla, yeni yasalar çıkarmaya çalışıyor. Şu andaki tartışmalar, hükümet kontrolüyle, şirketlerin kendi kendilerini kontrolleri arasında kurulacak denge üzerinde yoğunlaşıyor.

Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, son 2 aydır hisse senetlerindeki düşüşün, ekonomi üzerinde ağır baskı yarattığını, iş hayatını durgunluğa sürüklediğini ve tüketicinin harcama yapmaya çekinmesine yol açtığını belirtti.

XS
SM
MD
LG