Erişilebilirlik

Tartışmalı Kitaba Onay - 2002-08-20


Kuzey Carolina Üniversitesi’nde binlerce öğrenci, federal mahkemenin onayı üzerine İslam konusunda yazılmış bir kitabı tartışmaya başladı.

Öğrencilerin İslam konusunda bilgi edinmeye zorlanmasının yanlış olduğu görüşüne rağmen, 4 bin kadar öğrenciyle 2 bine yakın akademisyen, kitabı küçük gruplar halinde tartışıyor. Richmond’daki bölge temyiz mahkemesi, üniversitenin kitabı yaz dönemi okuma ödevi olarak vermesini onaylamıştı. Ancak 3 öğrenciyle bir Hristiyan grup üniversiteye karşı dava açarak kitabın ödev olarak verilmesine itiraz etti. Grup gerekçe olarak da anayasanın kamu kurumlarında dini çalışmalar yapılmasını yasaklamasını gösterdi.

Profesör Michael Sells tarafından yazılan “Kuran’a Yaklaşım: İlk Vahiyler” (Approaches to Quran: Early Revelations) adlı kitapta ilk ayetlerin tercümesi bulunuyor.

Üniversitenin avukatları kitabın yasaklanmasının ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geleceğini savundu. Üniversite yetkilileriyse kitabın aydınlatıcı ve zamana uygun görülerek seçildiğini, okumak istemeyenlerin cezalandırılmayacağını söylüyor. Ancak kitabı okumaya itiraz eden öğrencilerin bunun nedenlerini açıklayan bir yazı yazmaları ve kitap hakkındaki tartışmalara katılmaları isteniyor.

Medyaya yansıyan haberlere göre önceleri kitabı okumayı reddeden birçok öğrenci, kitabı bitirdikten sonra çok şey öğrendiklerini belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG