Erişilebilirlik

Rusya-Gürcistan Gerginliği - 2002-08-27


Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, ülkesiyle Rusya arasında gerginliğin sona erdiğini, Pankisi Vadisi’nde Gürcü asker ve polislerinin yerleştirilmesiyle istikrar sağlandığını söyledi.

Gürcistan televizyonunda konuşan Şevardnadze, Pankisi vadisinde saklanan Çeçen militanları buradan çıkarmak için bölgeye bin kişilik bir askeri güç sevkedildiğini bildirdi. Gürcü askeri yetkililer, bölgede herhangi bir çatışma olmadığını söylediler.

Moskova uzun süredir Gürcistan’ı, komşu Çeçenistan’dan gelen ayrılıkçı militanların Pankisi vadisinde gizlenmesine izin vermekle suçluyordu.

Rusya’nın geçen Cuma günü Pankisi vadisinde giriştiği hava saldırısı bir sivilin ölümüne yolaçtı. Gürcistan bu saldırıyı protesto etti, Rusya ise sivillerin öldüğü yolundaki suçlamayı reddetti.

Rus hava saldırısı Amerika tarafından da protesto edildi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer Rusya’nın, Gürcistan’ın kuzey bölgelerindeki köyleri, ayrım gözetmeden hedef aldığını, Gürcistan’ın egemenliğine aykırı olan bu saldırının ve can kayıplarının protesto edildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG